Feiten in plaats van jagerslatijn: wasberen zijn geen bedreiging
De wasbeer behoort tot de Amerikaanse familie van de kleine beren, die in het wild als prooidier fungeert. Hij heeft een sterk ontwikkelde tastzin en betast zijn voedsel uitgebreid met de voorpoten. Dit heeft geleid tot zijn naam. De wasbeer is een goede zwemmer en klimmer. In Europa werd hij gefokt vanwege zijn pels. «Individuele dieren ontsnapten of werden opzettelijk uitgezet, waardoor zich vooral in Duitsland en Noord-Frankrijk lokale vrijlevende populaties konden ontwikkelen», stelt de meldpost KORA vast. Al halverwege de jaren zeventig werden de eerste wasberen in Zwitserland waargenomen.
“Zondebok-machine”
Steeds meer wasberen trekken vanuit Duitsland Zwitserland binnen. In 2018 werd in het Müritz Nationalpark een langetermijnonderzoek naar de kleine beren afgerond.
Maar liefst zes jaar lang leidden dr. Berit Michler en dr. Frank-Uwe Michler een onderzoeksproject in een deel van het Müritz-Nationalpark . De hoofdrolspelers van hun werk: wasberen. Vorig jaar rondden zij de tot nu toe meest omvangrijke en langste veldstudie naar de kleine beren af. Een aantal van hun resultaten presenteerde Berit Michler onlangs in Schloss Hohenzieritz, zoals Martina Schwenk in de Nordkurier berichtte.
Een grote vraag die in de ruimte hing: is de wasbeer gevaarlijk voor inheemse en vooral beschermde diersoorten?
Nee, luidt de conclusie van het onderzoek.
Over de jaren heen werden voor het project 145 dieren gevangen en onderzocht, waarvan er 69 later met een zenderhalsband werden gevolgd. Ook werden er heel veel uitwerpselenmonsters verzameld. „De monsters hebben we in Berlijn geanalyseerd om te achterhalen hoe het voedselspectrum van de wasberen is samengesteld“, zei Michler. Gemiddeld over het jaar bestaat het voedsel van de kleine beren in het nationaal park voor meer dan 50 procent uit weekdieren zoals regenwormen en slakken. Planten maken 32 procent uit. Pas daarna komen gewervelde dieren. „De wasbeer is een opportunist die neemt wat hij kan krijgen. Er is geen specialisatie in een bepaald voedsel. Daarom is er ook in de toekomst geen negatieve invloed van de wasbeer in het Müritz-Nationalpark te verwachten.“
Plunderen wasberen nesten?
Sommige deelnemers aan de bijeenkomst vermoedden dat achter de krimpende aantallen vogels, vooral eenden, het jachtsucces van de kleine beren schuilging. Preciezer: dat de schattige maskerdragers nesten zouden plunderen. En of het eigenlijk wel mogelijk is om eieren in het voedsel aan te tonen. Dat is het, bevestigde Michler. „In de dierentuin van Neustrelitz hebben we eieren aan wasberen gevoerd om precies dat te testen. Telkens vonden we daarna eierschalen in de uitwerpselen.”
Over het algemeen gaat het de kleine beren in het nationaal park erg goed. De onderzoekers hadden een gebied uitgekozen waar de dieren vrijwel ideale leefomstandigheden hebben. Dat is ook af te lezen aan het territoriumgedrag, aldus Michler. Zoals de gegevens van de zenderhalsbanden lieten zien, waren de territoria in het nationaal park eerder klein. „Dat betekent dat de wasberen op een relatief klein oppervlak al voldoende voedsel vinden.”
In de monsters uit het vrije veld hadden de onderzoekers daarentegen geen eierschalen gevonden. Als controle uit een cultuurlandschap werden bovendien uitwerpselen verzameld in het Feldberger merenlandschap. Daar voedden de dieren zich vooral met planten.
Jagerslatijn in Zwitserland
Als de wasbeer in Zwitserland in een val trapt, is zijn lot bezegeld. «Dan schieten we hem dood. Dat moeten we», legt jachtopziener Amadé Franzen uit Kaiseraugst uit. Want wasberen behoren in Zwitserland tot de neozoa, de uitheemse soorten. Ze mogen het hele jaar door worden afgeschoten. «Wasberen zijn alleseters en roofdieren. Ze plunderen vogelnesten en eten de eieren op. We moeten er ook voor zorgen dat ze niet in de huizen terechtkomen en zich daar nestelen. Je krijgt ze bijna niet meer weg. Dat is in Duitsland een probleem», legt Franzen uit.
Volgens Erwin Osterwalder, vakspecialist jacht en visserij bij het kanton Aargau, zijn er elk jaar een paar waarnemingen van wasberen. «Hij is hier, maar nog niet sterk verspreid.» In Aargau zijn er ook al dieren afgeschoten. «De wasbeer is een sterke concurrent voor de inheemse fauna, daarom is hij volgens de Zwitserse jachtwetgeving bij ons ook ongewenst. Het is een Noord-Amerikaanse soort die via Duitsland in Zwitserland terechtkomt.»
De natuurlijke vijanden van jonge wasberen zijn lynx, arend, oehoe en vos. Jacht en verkeersongevallen zijn de twee meest voorkomende doodsoorzaken.
Mannetjes trekken rond, vrouwtjes blijven in hun territorium
In de herfst trokken veel van de gezenderde dieren in het Müritz-nationaalpark echter een grotere afstand. Deze tocht heeft een culinaire reden: de rijpe vruchten van de laatbloeiende vogelkers. „Wasberen zetten hun uitwerpselen af op verhoogde plekken, vooral op omgevallen boomstammen. Deze latrines dienen echter ook voor de uitwisseling van informatie", legde Michler uit. Zo komen de kleine beren via de uitwerpselen van soortgenoten te weten waar rijpe lekkernijen te vinden zijn en trekken ze erop uit.
Dat kan worden voorkomen, namelijk met speciale manchetten rond de boomstam.
Het zijn vooral de mannetjes die rondtrekken. Vrouwtjes hebben daarentegen vaste territoriumgrenzen. "Verwante wijfjes sluiten zich aaneen in groepen, zogenaamde moederfamilies. Deze lijnen hebben vaste grenzen met andere groepen", legde Michler uit. Mannetjes daarentegen verleggen hun gebieden en trekken tijdens de paartijd door de territoria van de wijfjes. Heel belangrijk daarbij: "Mannetjes paren nooit met hun eigen dochters" Zo vermijden ze gericht inteelt.
Belangrijk was ook wie bij de wasberen eigenlijk voor de nakomelingen zorgt. Vooral oudere, ervaren wijfjes brengen volgens het onderzoek jongen groot. Eenjarige wijfjes, die net geslachtsrijp zijn, krijgen ofwel geen jongen of brengen ze vaak niet door. Onder andere ontbreekt het hun aan ervaring. Toch zijn er volgens Michler uitzonderlijke situaties. "Wanneer meerdere dieren uit een territorium sterven, doen de eenjarige wijfjes in het volgende paarseizoen vaker mee. Bovendien laten waarnemingen zien dat de dieren dan meer jongen werpen dan anders.“
Uitbraak van hondenziekte geregistreerd in het nationaal park
Dat konden de onderzoekers ook in het nationaal park waarnemen. In één jaar, vertelde Michler, trad de hondenziekte (Canine Staupe) op. Aan de ziekte stierven heel wat wasberen. Het jaar daarop werden ongewoon veel jongen geboren, zodat de verliezen snel werden goedgemaakt. De uitbraak van de hondenziekte bleef bovendien beperkt tot één enkel territorium. "Doordat de territoria van de moederlijnen vaste grenzen hebben, kon de hondenziekte zich niet verspreiden", legde Michler uit. Of de kleine beren overdragers van ziekten zijn, vroeg een jager. Of dat er gevallen van schurft zijn, vroeg een ander. Nee, zei de onderzoekster. Naast onderzoek aan levende wasberen hadden de onderzoekers ook tal van dood aangetroffen dieren onderzocht. "Behalve de hondenziekte konden bij de plaatselijke populatie geen overdraagbare ziekten worden vastgesteld."
Even liep het hoog op in de verder zakelijke discussie. Hoe men het aantal dieren dan nu kon verlagen en ze kwijtraken, vroeg een toehoorder. "Daarom zijn we hier toch", zei de man. "Dan hebben ze het onderwerp van de lezing waarschijnlijk verkeerd begrepen”, antwoordde Michler kalm en raadde aan om voorzichtig te zijn met algemene uitspraken. „Waar de ene soort roofdieren leeft, leven ook andere. De wasbeer alleen de schuld geven van de achteruitgang van vogelpopulaties zou voorbarig zijn.” Temeer omdat wervelde dieren, en zeker vogels, aantoonbaar maar zeer zelden door wasberen worden gegeten. Uiteindelijk heeft de wasbeer in het nationale park zijn maximale populatie al bereikt. Ook in Duitsland zal hij zich verder verspreiden. „De wasbeer blijft, maar we kunnen leren met hem te leven”, zei Michler.
Feiten in plaats van jagerslatijn
Het is al lang wetenschappelijk bewezen dat de jacht op wasberen de voortplanting juist aanwakkert en bovendien de leeftijdsklassen en sociale structuren vernietigt.
De poging om wasberen door bejaging terug te dringen geldt inmiddels als kansloos en mislukt. Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de jacht op roofdieren geen of nauwelijks invloed heeft op het broedsucces van grondbroeders of op de populatiedichtheid van klein wild. De bejaging van roofdieren leidt niet tot een vermindering van de populatiedichtheid, of hooguit tot een kortstondige, omdat de verliezen onmiddellijk worden gecompenseerd door immigratie en grotere worpen.
In veel Noord-Amerikaanse staten is de jacht de meest voorkomende doodsoorzaak van wasberen. Elk jaar kost zij bijna de helft van de populatie het leven. Toch neemt het aantal dieren niet af. In plaats daarvan leiden ingrepen door jagers tot een drastische verschuiving van de leeftijdsklassen. De recreatieve jacht manipuleert de volledige sociale structuur op dramatische wijze, waardoor alles volledig in de war raakt.
De bioloog R.J. Robel en zijn medewerkers onderzochten al in 1986 de gevolgen van de extra sterfte die door de mens wordt veroorzaakt, door twee gebieden in Kansas (VS) met elkaar te vergelijken. In het ene gebied kwam binnen een jaar 52,5 procent van alle wasberen om het leven, de meeste door de jacht of door het verkeer. In het andere gebied, waar nauwelijks wegen en woonhuizen waren en waar ook niet werd gejaagd, stierf in dezelfde periode slechts 26,5 procent van alle dieren. De onderzoekers stelden vast dat in de ongestoorde populatie jonge dieren met een aandeel van 28 procent in de minderheid waren. In de verstoorde populatie was het omgekeerd: daar vormden de jonge dieren met 62 procent duidelijk de meerderheid. Elke oudere wasbeerwijfje en 38 procent van alle eenjarige wijfjes was daar drachtig. In de ongestoorde populatie werd geen enkel eenjarig wijfje drachtig en slechts 50 procent van alle oudere wijfjes.
Interessant was dat in de bejaagde populatie geen enkele afname van de populatie viel waar te nemen, maar alleen de hierboven beschreven verschuiving in de leeftijdsopbouw. De wasberen waren dus in staat om een hoog sterftecijfer te compenseren met een hoog geboortecijfer.
Ondanks de hoge sterfte onder jonge en volwassen dieren vormen de eenjarigen die doorgroeien naar de volwassen groep de grootste groep. In sommige jaren vertegenwoordigen zij zelfs de helft van alle dieren in de vruchtbare leeftijd. Zij spelen daarom een uiterst belangrijke sleutelrol bij het compenseren van grote verliezen. In stabiele populaties en bij een laag sterftecijfer nemen de jonge wijfjes de tijd voor het moederschap en niet zelden vindt men onder de eenjarigen geen enkel drachtig dier. Sterven er daarentegen in de loop van een jaar veel dieren, dan nemen meestal ook jonge dieren deel aan de voortplanting. Dan wordt tot driekwart van alle eenjarige en bijna alle meerjarige wijfjes drachtig. In zulke situaties nemen de eerstelingsmoeders door hun grote aantal alleen al het leeuwendeel van de productie van het nageslacht voor hun rekening.
Op basis van deze en andere uiteenlopende wetenschappelijke onderzoeken wordt duidelijk dat jacht niets anders is dan de grootst mogelijke faunavervalsing met drastisch negatieve gevolgen. Jacht vergroot de problemen die ze beweert te willen oplossen. Dat geldt overigens niet alleen voor de jacht op wasberen, maar bijvoorbeeld ook voor de jacht op vossen. Wereldwijd zijn de negatieve effecten en uitwassen van de jacht vast te stellen. De recreatieve jacht is een gewelddadige, destructieve ingreep in gevoelige structuren en ecosystemen, met negatieve kettingreacties, niet alleen bij de bejaagde diersoort zelf.
Op een door de EU gepubliceerde lijst van de »100 ergste invasieve diersoorten van het continent« komt de wasbeer helemaal niet voor, in tegenstelling tot de kat of de forel.
Wasberen eten vogels, maar die vormen slechts ongeveer 3,1 procent van hun totale voedsel. Amfibieën nemen 5,7 procent in, reptielen slechts 0,11 procent – wat laat zien dat de bewering dat wasberen beschermde amfibieën en reptielen bedreigen slechts gedeeltelijk klopt. Met behulp van hun zeer gevoelige voorpoten nemen ze bij het zoeken naar voedsel een ecologische niche in die voorheen niet bezet was. Ze vormen dus geen voedselconcurrentie voor andere, inheemse soorten, zo staat bijvoorbeeld in een informatiebrochure van de Berlijnse Senaat.
Meerwaarde:
- Schrapping van de wasbeer van de lijsten van zogenoemde invasieve soorten
- Ook wasbeertjes hebben recht op leven
- De omgang met „invasieve“ soorten – een kritische analyse vanuit biologisch en juridisch perspectief
- Neozoën
- Bazel wil wasbeertjes doden
- Wasbeertjes vormen geen gevaar
- Open brief aan Katrin Schneeberger van BAFU
Meer over recreatieve jacht: In onze dossiers over recreatieve jacht bundelen we feitenchecks, analyses en achtergrondverhalen. Wat het onderzoek daarover zegt, toont Jacht in de feitencheck: de stand van het onderzoek.
Het standpunt van IG Wild beim Wild: IG Wild beim Wild wijst de recreatieve jacht af. Ons voorbeeld is kanton Genève, dat sinds 1974 zonder recreatieve jacht functioneert: zonder jachttijden, zonder jachthonden, zonder drijfjachten, zonder hoogzitten, zonder de dierenmishandeling en de criminaliteit die elders bij het jachtseizoen horen. Wat daar al meer dan vijftig jaar werkt, weerlegt elk positiepaper van JagdSchweiz. Een organisatie die haar beleid baseert op beweringen die zij in haar eigen documenten zelf weerlegt, is geen vakorganisatie, maar een fabriek voor desinformatie.
Wilde dieren hebben een stem nodig
Eén keer per week: onderzoeken, petities en achtergrondinformatie over de recreatieve jacht. Gratis en op elk moment weer op te zeggen.
Ondersteun ons werk
Met jouw donatie help je dieren te beschermen en hun stem te laten horen.
Nu doneren →

