22.10.2026, 21:06

Caută

Educație

Fapte în locul poveștilor vânătorilor: raccoonii nu reprezintă o amenințare

Ursulețul spălător aparține familiei americane de prădători mici a urșilor mici. Are un simț al tactilității foarte dezvoltat și își pipăie îndelung hrana cu labele din față. De aici provine și numele său. Ursulețul spălător este un bun înotător și cățărător. În Europa a fost crescut pentru blana sa. „Exemplare izolate au scăpat sau au fost eliberate intenționat, astfel că mai ales în Germania sau în nordul Franței s-au putut dezvolta populații locale libere”, precizează serviciul de raportare Kora. Primii urși spălători au fost observați în Elveția încă de la mijlocul anilor 1970.

Redacția Wild beim Wild · 6 iunie 2019
Audio la articol

«Mașina țapilor ispășitori»

0:00 -0:00
Toate melodiile

Din ce în ce mai mulți urși spălători pătrund în Elveția dinspre Germania. În 2018 s-a încheiat în Parcul Național Müritz un studiu pe termen lung despre acești urși mici.

Timp de șase ani întregi, dr. Berit Michler și dr. Frank-Uwe Michler au condus un proiect de cercetare într-o parte a Parcului Național Müritz . Protagoniștii muncii lor: urșii spălători. Anul trecut au încheiat cel mai amplu și mai îndelungat studiu în aer liber realizat până acum asupra acestor urși mici. Berit Michler a prezentat recent o parte dintre rezultate la castelul Hohenzieritz, după cum a relatat Martina Schwenk în Nordkurier.

O mare întrebare care plutea în aer: este ursulețul spălător periculos pentru speciile native și, mai ales, pentru cele protejate?

Nu, este concluzia lucrării de cercetare.

De-a lungul anilor, pentru proiect au fost capturate și examinate 145 de animale, dintre care 69 au fost ulterior urmărite cu ajutorul zgărzilor cu emițător. Au fost colectate și numeroase probe de excremente. „Am analizat probele la Berlin pentru a afla cum este alcătuit spectrul alimentar al urșilor spălători”, a declarat Michler. În medie pe an, urșii mici din parcul național se hrănesc în proporție de peste 50 la sută cu moluște, precum râmele și melcii. Plantele reprezintă 32 la sută. Abia apoi urmează vertebratele. „Ursulețul spălător este un oportunist care ia ceea ce poate găsi. Nu există o specializare pe un anumit tip de hrană. De aceea, nici în viitor nu se poate presupune o influență negativă a ursulețului spălător în Parcul Național Müritz.“

Jefuiesc urșii spălători cuiburile?

Unii participanți la discuție bănuiau că în spatele scăderii numărului de păsări, în special de rațe, s-ar afla succesul la vânătoare al urșilor mici. Mai exact, că simpaticii purtători de mască ar jefui cuiburile. Și dacă este chiar posibil să se dovedească prezența ouălor în hrană. Este posibil, a confirmat Michler. „În Tiergarten Neustrelitz am dat ouă la ratoni tocmai pentru a testa acest lucru. De fiecare dată am găsit ulterior cojile de ouă în excremente.“

În general, micii urși se simt foarte bine în parcul național. Cercetătorii au ales o zonă în care animalele au condiții de viață aproape ideale. Acest lucru se poate deduce și din comportamentul teritorial, spune Michler. După cum au arătat datele de la zgărzile cu emițător, teritoriile din parcul național erau mai degrabă mici. „Asta înseamnă că ratonii găsesc deja suficientă hrană pe o suprafață relativ mică.“

În schimb, în probele din sălbăticie cercetătorii nu au găsit coji de ouă. Drept probă de control dintr-un peisaj cultural, au fost colectate excremente și din regiunea lacurilor din Feldberg. Acolo animalele se hrăneau mai ales cu plante.

Povești de vânători în Elveția

Dacă un raton cade într-o capcană în Elveția, soarta lui este pecetluită. «Atunci îl împușcăm. Trebuie să o facem», explică paznicul de vânătoare Amadé Franzen din Kaiseraugst. Căci în Elveția ratonii fac parte dintre neozoare, adică speciile alohtone. Pot fi împușcați tot anul. «Ratonii sunt omnivori și prădători. Atacă cuiburile păsărilor și mănâncă ouăle. Trebuie să ne asigurăm și că nu pătrund în case și nu se cuibăresc acolo. Aproape că nu mai poți scăpa de ei. În Germania este o problemă», explică Franzen.

Potrivit lui Erwin Osterwalder, specialist în vânătoare și pescuit la cantonul Aargau, în fiecare an există câteva observări de raton. «Este aici, dar nu este încă foarte răspândit.» În Aargau au existat deja și împușcări. «Ratonul este un concurent puternic pentru fauna autohtonă, de aceea este nedorit la noi și conform legislației federale a vânătorii. Este o specie nord-americană care a ajuns în Elveția prin Germania.»

Dușmanii naturali ai puilor de raton sunt râsul, acvila, bufnița mare și vulpea. Vânătoarea și accidentele rutiere sunt cele mai frecvente două cauze de deces.

Masculii migrează, femelele rămân în teritoriu

Toamna, însă, multe dintre animalele echipate cu emițătoare din Parcul Național Müritz au parcurs distanțe mai mari. Acest drum are un motiv culinar: fructele coapte ale vișinului american târziu. „Ratonii își depun excrementele în locuri ridicate, în special pe trunchiuri de copaci căzute. Aceste latrine servesc însă și la schimbul de informații", a explicat Michler. În acest fel, micii urși află din excrementele semenilor despre delicatesele coapte și pornesc într-acolo.

Acest lucru poate fi prevenit, și anume cu manșete speciale în jurul trunchiului copacului.

În special masculii sunt cei care migrează. Femelele, în schimb, au limite fixe ale teritoriului. "Femelele înrudite prin sânge se grupează în așa-numitele familii matriliniare. Aceste linii au limite fixe față de alte grupuri", a explicat Michler. Masculii, în schimb, își schimbă teritoriile și străbat în perioada împerecherii teritoriile femelelor. Foarte important: "Masculii nu se împerechează niciodată cu propriile fiice." În acest fel evită în mod țintit consangvinizarea.

Important era și cine are, de fapt, grijă de pui la raton. În special femelele mai în vârstă, cu experiență, își cresc urmașii. Femelele de un an, abia ajunse la maturitate sexuală, fie nu fac pui, fie adesea nu reușesc să-i crească. Printre altele, le lipsește experiența. Totuși, relatează Michler, există situații excepționale. "Dacă mor mai multe animale dintr-un teritoriu, femelele de un an participă mai intens în sezonul de împerechere următor. În plus, observațiile arată că animalele nasc atunci mai mulți pui decât de obicei.“

Izbucnire de boala lui Carré înregistrată în parcul național

Cercetătorii au putut observa acest lucru și în parcul național. Într-un an, a relatat Michler, a apărut boala lui Carré canină. Mulți raton au murit din cauza bolii. În anul următor s-au născut neobișnuit de mulți pui, astfel încât pierderile au fost compensate rapid. Izbucnirea bolii s-a limitat, în plus, la un singur teritoriu. "Datorită faptului că teritoriile liniilor matriliniare au limite fixe, boala lui Carré nu s-a putut răspândi", a explicat Michler. Un vânător a întrebat dacă micii urși sunt vectori ai unor boli. Altul a întrebat dacă există cazuri de râie. Nu, a spus cercetătoarea. Pe lângă examinările animalelor vii, cercetătorii au efectuat necropsii pe numeroase animale găsite moarte. "Cu excepția bolii lui Carré, la populația de aici nu au fost constatate boli transmisibile."

Pentru scurt timp, discuția, altfel obiectivă, s-a aprins. Un ascultător a întrebat cum se poate reduce numărul animalelor și cum se pot scoate din peisaj. "Doar de aceea suntem aici", a spus bărbatul. "Atunci au înțeles probabil greșit tema prezentării", a răspuns Michler calm și a recomandat prudență față de afirmațiile generale. „Acolo unde trăiește o specie de prădători, trăiesc și altele. Ar fi pripit să dăm vina doar pe raton pentru declinul populațiilor de păsări." Cu atât mai mult cu cât, conform dovezilor, vertebratele, și mai ales păsările, sunt foarte rar mâncate de raton. În cele din urmă, ratonul a atins deja populația maximă în parcul național. Și în Germania își va extinde în continuare arealul. „Ratonul rămâne, dar putem învăța să trăim alături de el", a spus Michler.

Fapte în loc de povești de vânător

Este demonstrat științific de multă vreme că vânătoarea de raton stimulează reproducerea și, în plus, distruge grupele de vârstă și structurile sociale.

Încercarea de a îndepărta ratonii prin vânătoare este considerată între timp lipsită de perspective și eșuată. Numeroase studii științifice au demonstrat că vânătoarea de prădători nu are niciun efect sau are doar un efect neglijabil asupra succesului la cuibărit al păsărilor care cuibăresc pe sol sau asupra densității populațiilor de vânat mărunt. Vânarea prădătorilor nu duce la nicio reducere a densității populației sau, în cel mai bun caz, la una de scurtă durată, deoarece pierderile sunt compensate imediat prin imigrare și prin rate de natalitate crescute.

În multe state din America de Nord, vânătoarea este cea mai frecventă cauză de deces a ratonilor. Ea costă anual viața a aproape jumătate din populație. Cu toate acestea, efectivul nu scade. În schimb, intervențiile de vânătoare provoacă o deplasare drastică a grupelor de vârstă. Întreaga structură socială este manipulată dramatic de vânătoarea recreativă și ajunge complet dezordonată.

Biologul R.J. Robel și colaboratorii săi au studiat încă în 1986 efectele pierderilor suplimentare cauzate de om, comparând două zone din Kansas (SUA). Într-una dintre zone, 52,5 la sută dintre toți urșii pești au murit în decurs de un an, cei mai mulți din cauza vânătorii sau a traficului. În cealaltă zonă, care avea foarte puține drumuri și locuințe și unde nu se practica nicio vânătoare, în aceeași perioadă au murit doar 26,5 la sută dintre animale. Cercetătorii au constatat că, în populația neperturbată, puii, cu o pondere de 28 la sută, erau în minoritate. În populația perturbată situația era inversă: acolo puii erau în mod clar în majoritate, cu 62 la sută. Fiecare femelă mai în vârstă și 38 la sută dintre toate femelele de un an erau gestante. În populația neperturbată, niciuna dintre femelele de un an nu a rămas gestantă, iar dintre femelele mai în vârstă doar 50 la sută.

Interesant a fost faptul că, în populația vânată, nu s-a observat nicio reducere a efectivului, ci doar deplasarea descrisă mai sus în structura claselor de vârstă. Urșii pești au fost așadar capabili să compenseze o rată ridicată a mortalității printr-o rată ridicată a natalității.

În pofida mortalității ridicate în rândul puilor și al adulților, indivizii de un an care intră în rândul adulților reprezintă cea mai mare fracțiune. În unii ani ei alcătuiesc chiar jumătate dintre toate animalele aflate la vârsta reproductivă. De aceea, ei joacă un rol-cheie extrem de important în compensarea pierderilor mari. În populațiile stabile și cu o rată redusă a mortalității, femelele tinere își iau timp pentru maternitate și nu rareori nu se găsește nicio femelă gestantă printre indivizii de un an. Dimpotrivă, când mor multe animale în decursul unui an, de obicei și animalele tinere participă la reproducere. Atunci devin gestante până la trei sferturi dintre toate femelele de un an și aproape toate femelele de mai mulți ani. În astfel de situații, numai mamele primipare, datorită numărului lor mare, preiau partea leului în producerea urmașilor.

Pe baza acestor cercetări științifice și a multor altora reiese clar că vânătoarea nu reprezintă altceva decât o falsificare supremă a faunei, cu consecințe dramatic negative. Vânătoarea amplifică problemele pe care pretinde că vrea să le rezolve. Și, apropo, acest lucru nu este valabil doar în cazul vânării ratonilor, ci, de exemplu, și în cel al vulpilor. În întreaga lume se pot observa efectele negative și excesele vânătorii. Vânătoarea recreativă este o intervenție violentă și distructivă în structuri și ecosisteme sensibile, cu reacții în lanț negative, nu doar asupra speciei vânate în sine.

Pe o listă publicată de UE a »cele 100 mai grave specii animale invazive de pe continent« ratonul nu apare deloc, spre deosebire de pisică sau de păstrăv.

Ratonii mănâncă păsări, însă acestea reprezintă doar aproximativ 3,1 la sută din hrana totală. Amfibienii reprezintă 5,7 la sută, reptilele doar 0,11 la sută – ceea ce arată că afirmația potrivit căreia ratonii ar amenința amfibienii și reptilele protejate este corectă doar parțial. Cu ajutorul labelor din față, foarte sensibile, ei ocupă în căutarea hranei o nișă ecologică care înainte nu era ocupată. Astfel, ei nu reprezintă o concurență alimentară pentru alte specii autohtone, se arată, de exemplu, într-o broșură informativă a Senatului Berlinului.

Valoare adăugată:

Mai multe despre subiectul vânătoarea recreativă: În dosarele noastre despre vânătoarea recreativă adună verificări ale faptelor, analize și rapoarte de fond. Ce spune cercetarea despre acest lucru arată Vânătoarea sub lupa faptelor: situația studiilor.

Poziția IG Wild beim Wild: IG Wild beim Wild respinge vânătoarea recreativă. Modelul nostru este cantonului Geneva, care se descurcă fără vânătoare recreativă din 1974: fără perioade de vânătoare, fără câini de vânătoare, fără hăituieli, fără foișoare de pândă, fără cruzimea față de animale și criminalitatea care fac parte din sezonul de vânătoare în alte locuri. Ceea ce funcționează acolo de peste cincizeci de ani infirmă orice document de poziție al JagdSchweiz. O asociație care își întemeiază politica pe afirmații pe care le contrazice în propriile documente nu este o organizație de specialitate, ci o fabrică de dezinformare.

Animalele sălbatice au nevoie de o voce

O dată pe săptămână: cercetări, petiții și informații de fond despre vânătoarea recreativă. Gratuit și se poate dezabona oricând.

Toate articolele sunt redactate de IG Wild beim Wild, precum și de co-autoare și co-autori externi. Cercetarea, structurarea și procesele editoriale pot fi sprijinite prin instrumente bazate pe inteligență artificială.

Susține activitatea noastră

Prin donația ta, ajuți la protejarea animalelor și la a le face vocea auzită.

Donează acum →