Wilde kattenmoeder verdedigt haar jongen tegen een wolf
Uiterst opgewonden zwiept de wilde kattenmoeder met haar opgezwollen staart heen en weer. Haar vacht staat overeind, haar oren wijzen naar voren. Steeds weer zet ze dreigend een rug op en blaast ze, terwijl ze in de nacht gespannen over een boomstam heen en weer loopt. Ze heeft jongen en op de achtergrond loert een sterkere tegenstander:
Wilde kattenmoeder verdedigt haar jongen tegen een wolf
Uiterst opgewonden zwiept de wilde kattenmoeder met haar opgezwollen staart heen en weer. Haar vacht staat overeind, haar oren wijzen naar voren. Steeds weer zet ze dreigend een rug op en blaast ze, terwijl ze in de nacht gespannen over een boomstam heen en weer loopt. Ze heeft jongen en op de achtergrond loert een sterkere tegenstander: het is een wolf.
Voor het eerst gedocumenteerd: wilde kat tegen wolf
«De beelden van onze wildcamera zijn een kleine sensatie», zegt Malte Götz, wilde-katten-expert van de Deutsche Wildtier Stiftung. «Dat een wilde-kattenmoeder bereid is zich voor haar jongen zelfs tegen de wolf te keren, is voor het eerst gedocumenteerd.»
In de video kunt u zien hoe het moedige dier tot het uiterste gespannen en strijdvaardig is.
De opnames van de wildcamera kwamen tot stand in het kader van een telemetriestudie die in Saksen-Anhalt de leefgebiedseisen van Wilde katten onderzoekt, ver van de beboste middelgebergtegebieden, hun belangrijkste schuilplaatsen. Daar heeft de wilde kat in de Harz overleefd; hier ligt tegenwoordig ook het zwaartepunt van haar verspreiding.
Wilde kat herovert oude leefgebieden
«Sinds enkele jaren herovert de streng beschermde soort een aantal van haar oude leefgebieden», zegt Malte Götz. «Daartoe behoort ook het Noord-Duitse laagland.»
De Deutsche Wildtier Stiftung ondersteunt de herverspreiding van de wilde kat en onderzoekt onder meer welke schuilplaatsen in heide- en rivierdallandschappen worden gebruikt voor het grootbrengen van de jongen en voor de dagrust. «Het is belangrijk te weten welke structuren van belang zijn en welke gevaren de soort in het cultuurlandschap bedreigen.» Het verdedigen tegen de wolf – zoals vastgelegd met de wildcamera – laat zien dat Wilde katten de natuurlijke uitdagingen moedig tegemoet treden. Ook de terugkeer van Roofdieren zoals de wolf is een winst voor het ecosysteem.
Het natuurlijke verspreidingsgebied van de wilde kat strekt zich uit van Schotland en West-Europa via Midden- en Oost-Europa tot Centraal-Azië en het westen van India. Bovendien bewoont zij grote delen van Afrika, met uitzondering van de tropische regenwouden van Centraal-Afrika.
De Europese wilde kat of boskat (Felis silvestris silvestris) komt voor in Europa, op enkele Middellandse-Zeeëilanden, in Anatolië en in de Kaukasus en Noord-Kaukasus, en onderscheidt zich vooral door de borstelige staart, die eindigt in een brede, stompe afronding. Aan het einde van de staart zitten vaak drie zwarte «ringen». De vacht is dicht, het streeppatroon vrij opvallend, maar vaak ook vervaagd.
Meer over recreatieve jacht: In onze dossiers over recreatieve jacht bundelen we feitenchecks, analyses en achtergrondverhalen. Het wetenschappelijk bewijs staat in het overzicht Studies over de gevolgen van de recreatieve jacht.
Het standpunt van IG Wild beim Wild: IG Wild beim Wild wijst de recreatieve jacht af. Ons voorbeeld is kanton Genève, dat sinds 1974 zonder recreatieve jacht functioneert: zonder jachttijden, zonder jachthonden, zonder drijfjachten, zonder hoogzitten, zonder de dierenmishandeling en de criminaliteit die elders bij het jachtseizoen horen. Wat daar al meer dan vijftig jaar werkt, weerlegt elk positiepaper van JagdSchweiz. Een organisatie die haar beleid baseert op beweringen die zij in haar eigen documenten zelf weerlegt, is geen vakorganisatie, maar een fabriek voor desinformatie.
Wilde dieren hebben een stem nodig
Eén keer per week: onderzoeken, petities en achtergrondinformatie over de recreatieve jacht. Gratis en op elk moment weer op te zeggen.
Ondersteun ons werk
Met jouw donatie help je dieren te beschermen en hun stem te laten horen.
Nu doneren →