Zwierzę roku 2018: Łasica gronostaj
Gronostaj (Mustela erminea) należy do najmniejszych drapieżników Szwajcarii. Zwinny łowca myszy sam szybko staje się jednak ofiarą, gdy w otwartym krajobrazie brakuje niezbędnych kryjówek. Wybierając ten gatunek z rodziny łasicowatych na Zwierzę Roku 2018, Pro Natura promuje zróżnicowany krajobraz kulturowy, mniej uporządkowany, a przez to bogaty w naturalne siedliska. Stosy gałęzi i kamieni, małe strumienie czy żywopłoty są niezbędne dla przetrwania licznych rodzimych gatunków zwierząt – także gronostaja.
Gronostaj jest jednym z dwóch rodzimych gatunków łasic i żyje w możliwie zróżnicowanych krajobrazach.
Tam zwinny drapieżnik potrzebuje szlaków wędrówek, które zapewnią mu wystarczającą osłonę. Polują na niego bowiem lisy, ptaki drapieżne, bociany czy czaple siwe. Dom gronostaja istnieje więc tylko tam, gdzie żywopłoty, cieki wodne, stosy gałęzi i kamieni dają małemu drapieżnikowi schronienie. Pro Natura ostrzega, wybierając gronostaja na Zwierzę Roku 2018, przed nadgorliwym porządkowaniem krajobrazów i promuje niezakłócone Korytarze dzikich zwierząt, na które zdane są również małe dzikie zwierzęta, takie jak gronostaj. Dla wielu gatunków zwierząt, w tym gronostaja, drobne „elementy” krajobrazu są niezbędne jako schronienie oraz miejsca żerowania i lęgowe.




Smukły i szybki jak łasica
Smukły jak witka, ważący około 300 gramów i długi mniej więcej jak szkolna linijka: te cechy ciała ułatwiają gronostajowi przeszukiwanie mysich korytarzy, stert gałęzi czy zarośli. Jednak jego przysłowiowa, łasicza zwinność ma swoją cenę. Gronostaj potrzebuje dużo energii, by utrzymać ciepło i sprawność. Codziennie musi zdobyć pożywienie o wadze równej około połowie masy jego ciała.
Mile widziany pomocnik rolnika
W Szwajcarii gronostaje wyspecjalizowały się w polowaniu na nornice wodne. Te pulchne gryzonie żyją pod ziemią na łąkach i usypują tam znane, a przez rolników niezbyt lubiane kopce. W rolnictwie gronostaj jest więc bardzo mile widzianym łowcą myszy. Zjada średnio jedną mysz dziennie. Gdy jego ulubionego przysmaku zabraknie, zwierzę roku 2018 przerzuca się na inne gatunki myszy, ptaki i owady, a czasem sięga nawet po wegetariańską przekąskę.
Ważne szlaki wędrówek dzikich zwierząt
Gronostaj potrzebuje osłoniętych korytarzy migracyjnych nie tylko podczas wypraw łowieckich. Jego liczebność silnie zależy od ilości dostępnych myszy. Gdy myszy jest bardzo mało, gronostaje mogą lokalnie całkowicie wyginąć. Tylko dzięki nienaruszonym „szlakom wędrówek dzikich zwierząt” – wzdłuż żywopłotów, kamiennych murków, strumyków czy pasów ziół – gronostaje z większych, ocalałych populacji mogą wrócić na swoje dawne terytoria.
Spokrewniony z kunami
Gronostaj jest obok łasicy łaskuń jednym z dwóch rodzimych gatunków łasicowatych. Oba są bliskimi krewnymi kun. Przy długości ciała od 20 do 30 centymetrów i długości ogona od 10 do 13 centymetrów gronostaje należą do najmniejszych drapieżników na świecie. Samce ważą nie więcej niż 350 gramów, samice najwyżej 235 gramów.
W Szwajcarii zwierzę roku 2018 występuje poza lasami i osiedlami niemal wszędzie, aż do wysokości 3000 metrów n.p.m. Gronostaje prowadzą samotniczy tryb życia, tylko matki z młodymi żyją razem dłużej. W Szwajcarii terytoria mogą obejmować do 40 hektarów. Gronostaj uporczywie broni swojego terytorium przed intruzami tej samej płci.
Gronostaje mają latem brązowe futro z białym brzuchem, białymi przednimi łapami i czarnym czubkiem ogona. Jesienią zaczyna się wymiana sierści: z brązowo-białej na całkowicie białą – tylko czubek ogona pozostaje czarny. Czarny czubek ogona jest zatem najpewniejszą cechą odróżniającą gronostaja od łasicy, której cały ogon jest brązowy.
W Szwajcarii gronostaje uważane są za gatunek niezagrożony. Specjaliści zakładają jednak, że ich populacje znacznie się zmniejszyły, zwłaszcza na terenach dolinnych. Ich typowe siedlisko – otwarty krajobraz rolniczy – stawało się w ostatnich dziesięcioleciach coraz bardziej monotonne i uporządkowane. Z drugiej strony przybyło barier utrudniających wędrówki, takich jak drogi, linie kolejowe i osiedla. Może to lokalnie prowadzić do zaniku tych uroczych łowców myszy. Więcej na ten temat środowisko i ochronę przyrody oraz o Łowiectwo a bioróżnorodność znajdą Państwo w naszych dossier.
Więcej na temat łowiectwa rekreacyjnego: W naszych dossier na temat łowiectwo rekreacyjne gromadzimy sprawdzone fakty, analizy i raporty tła. Dowody naukowe są przedstawione w przeglądzie Badania dotyczące skutków łowiectwa rekreacyjnego.
Stanowisko IG Wild beim Wild: IG Wild beim Wild odrzuca łowiectwo rekreacyjne. Naszym wzorem jest kanton Genewa, który od 1974 roku obywa się bez łowiectwa rekreacyjnego: bez sezonów polowań, bez psów myśliwskich, bez polowań nagonkowych, bez ambon myśliwskich, bez okrucieństwa wobec zwierząt i przestępczości, które gdzie indziej towarzyszą sezonowi polowań. To, co działa tam od ponad pięćdziesięciu lat, obala każdy stanowisko JagdSchweiz. Związek, który opiera swoją politykę na twierdzeniach obalanych we własnych dokumentach, nie jest organizacją branżową, lecz fabryką dezinformacji.
Dzikie zwierzęta potrzebują głosu
Raz w tygodniu: analizy, petycje i tło dotyczące łowiectwa rekreacyjnego. Bezpłatnie i z możliwością rezygnacji w każdej chwili.
Wesprzyj naszą pracę
Dzięki Twojej darowiźnie pomagasz chronić zwierzęta i sprawić, by ich głos został usłyszany.
Przekaż darowiznę teraz →