23.10.2026, 04:05

Søg

Vildtdyr

Kantonen Fribourg har igen vildkatte

Den europæiske vildkat er vendt tilbage til de nordlige alpeforbjerge. Et dyr trådte i et vildtkamera i Intyamon-dalen i kantonen Fribourg. Vildkattene var på grund af den intensive jagt i det 18. og 19. århundrede stort set uddøde i Schweiz. Vildkatten blev allerede fotograferet i marts sidste år som led i overvågningen af losen, som Elias Pesenti, videnskabelig medarbejder ved kantonens kontor for

Redaktionen Wild beim Wild · 23. september 2018

Den europæiske vildkat er vendt tilbage til de nordlige alpeforbjerge.

Et dyr trådte i et vildtkamera i Intyamon-dalen i kantonen Fribourg. Vildkattene var på grund af den intensive fritidsjagt i det 18. og 19. århundrede stort set uddøde i Schweiz.

Myndigheden går ud fra, at det fotograferede dyr er vandret ind i kantonen fra Jura, hvor der allerede igen lever flere hundrede vildkatte. Vildkatten er i Schweiz et fredet dyr og står på den røde liste over dyr, der er kritisk truede af udryddelse.

Frem til 2007 blev bestanden af vildkatte på hele schweizisk territorium anslået til omkring 40 dyr. Ifølge en undersøgelse fra Forbundskontoret for Miljø fra 2011 er vildkatten ud over kantonen Jura hidtil blevet konstateret i nabokantonerne Basel-Landschaft, Solothurn, Genève, Ticino og Bern.

Når vildkatte holder bryllup, lokker hankattene hunnerne til med langtrukne, hæse miaven på deres natlige strejftogter. Parringsråbet i brunstperioden er ikke til at overhøre. Efter parringen går de forelskede straks hver til sit. Om foråret kommer så de legesyge vildkattekillinger til verden, og dem må »mor vildkat« passe alene.

Udseende

Vildkatten er betydeligt større og kraftigere end huskatten. Hanner måler 53 til 68 cm og vejer 3 til 8 kg, hunner 47 til 65 cm og 2,4 til 5 kg. Pelsen er gulgrå til grå med sorte længdestriber på hoved og nakke. Den busklede hale har 3 til 4 sorte ringe og en sort spids. Risikoen for forveksling med vildtfarvede huskatte er stor.

Levested og føde

Vildkatten er en typisk skovbeboer. Den foretrækker ikke for højt beliggende sydvendte skråninger med meget underskov og klippepartier, som byder den skjulesteder. Dens bytte består først og fremmest af små gnavere, men ved lejlighed også af fugle, pattedyr op til harens størrelse, insekter og padder.

Formering og levevis

Parringstiden ligger i februar/marts, og drægtigheden varer 63 til 69 dage. I april/maj fødes omkring 2 til 6 killinger. Vildkatten er overvejende aktiv i skumringen og om natten og er en territorial enspænder. Hunkattens strejfområde kan være op til 3.500 ha, hankattens op til 5.500 ha. Den maksimale alder i det fri er 12 til 14 år.

Farer for vildkatten

Naturlige fjender er los og ulv, og for unge vildkatte også stor hornugle, kongeørn, duehøg, ræv og mår. Hertil kommer fritidsjægere og store tab på grund af trafikulykker. Vildkatten, der tidligere kunne træffes næsten overalt i Mellemeuropa, blev næsten udryddet af intensiv jagt. Mere om vildtdyr og om Biodiversitet.

Mere om emnet fritidsjagt: I vores dossierer om fritidsjagt samler vi faktatjek, analyser og baggrundsartikler. Hvad forskningen siger om dette, viser Jagt under lup: forskningsstanden.

IG Wild beim Wilds holdning: IG Wild beim Wild afviser fritidsjagten. Vores forbillede er kantonen Genève, som siden 1974 har klaret sig uden fritidsjagt: uden jagttider, uden jagthunde, uden klapjagter, uden højsæder, uden den dyremishandling og kriminalitet, der andre steder hører jagtsæsonen til. Det, der har fungeret dér i over halvtreds år, modbeviser ethvert positionspapir fra JagdSchweiz. En forening, der bygger sin politik på påstande, som den selv modbeviser i sine egne dokumenter, er ikke en faglig organisation, men en fabrik for fejlinformation.

Vilde dyr har brug for en stemme

En gang om ugen: Research, andragender og baggrund om fritidsjagt. Gratis og kan til enhver tid afmeldes.

Alle indlæg skrives af IG Wild beim Wild samt af eksterne medforfattere. Research, strukturering og redaktionelle processer kan i den forbindelse understøttes af AI-baserede værktøjer.

Støt vores arbejde

Med din donation hjælper du med at beskytte dyr og give deres stemme gennemslagskraft.

Donér nu →