22.10.2026, 04:57

Caută

Vânătoare

Tot ce trebuie să știți despre enigmatica capră neagră alpină

Capra neagră alpină este unul dintre cele mai fascinante animale sălbatice din Alpii elvețieni. Un portret despre revenirea și modul ei de viață.

Redacția Wild beim Wild · 8 iunie 2022

Capra neagră alpină este un animal misterios pe planeta noastră minunată.

Și, după cum se dovedește, istoria protejării acestei specii de copitate este un exemplu elocvent de refacere și reînnoire.

Astăzi ne ocupăm de noțiunile de bază despre caprele negre din genul Capra, de revenirea lor după aproape-exterminare și de locurile unde puteți încerca să le zăriți chiar dumneavoastră. Această poveste este un avertisment pentru propriul nostru comportament. Dar este și un exemplu de speranță, care se exprimă în această specie pe care am putut-o salva prin acțiune rapidă și curajoasă, prin sensibilizarea comunității și printr-o conducere sigură pe picioare.

Noțiunile de bază despre Capra ibex

Capra ibex este denumirea științifică pentru această iubită «capră de munte» cu o întreagă serie de alte nume. Câteva exemple sunt Steinbock, Bouquetin, pur și simplu Ibex și chiar Capra ibex ibex. Dacă acest ultim nume vi se pare redundant, aveți perfectă dreptate. Aceasta este o caracteristică a speciilor botanice cu diferite subspecii. Denumirea dublă ne ajută să recunoaștem diferențele, recunoscând în același timp înrudirea evolutivă. Printre speciile de capre sălbatice care au fost (cândva) considerate subspecii ale caprei de munte alpine se numără capra de munte nubiană, walia și capra de munte siberiană.

Este vorba despre o capră sălbatică misterioasă, care trăiește în Alpii europeni. Arealul endemic al acestei specii cuprinde Italia, Elveția, Austria, Franța și chiar Slovenia. Biologii evoluționiști și arheologii au găsit fosile ale unui strămoș al acestui animal în Kenya, China și Slovenia.

Capricorn

Capra de munte alpină are un cap scurt și lat. Blana sa este cenușie-brună, cu partea inferioară a abdomenului mai deschisă la culoare. Aceste mamifere năpârlesc de două ori pe an – până în septembrie le crește o blană mai groasă, pentru a se pregăti pentru lunile de la sfârșitul toamnei și din timpul iernii.

Aceste capre sunt ierbivore și cățărătoare și se mișcă în Alpii elvețieni, la limita zăpezilor, unde peisajul este aspru, sfâșiat și pietros. Ele sunt incluse în ordinul artiodactilelor. Aceasta înseamnă «animale cu picioare cu copite». Este o categorie aparte, din care fac parte și oile, antilopele, cămilele, porcii, vacile și girafele. Aceste animale sunt adaptate vieții în peisaje deschise de pajiști, unde sunt cel mai des întâlnite. Capra de munte alpină este, desigur, o excepție – ea trăiește la altitudinile monstruoase și semețe ale Alpilor.

Cea mai remarcabilă trăsătură, cel puțin la caprele de munte masculi, o reprezintă coarnele foarte lungi și ascuțite. Nu sunt o trăsătură în care ai vrea să te împotmolești.

Aceste coarne arcuite nu sunt doar extrem de ascuțite, ci și un exemplu excelent de dimorfism sexual în natură. Termenul de dimorfism sexual este definit în zoologie ca «diferență evidentă de mărime sau de aspect între sexele unui animal, în plus față de diferența dintre organele sexuale propriu-zise».

Caprele de munte masculi nu au doar coarne, ci și o constituție corporală mai mare decât femelele.

Comportamentul de reproducere și obiceiurile ciclului de viață

Cea mai mare parte a anului, masculii și femelele de capră neagră trăiesc separat. Acest lucru se schimbă, desigur, în perioada de reproducere, când animalele sălbatice sunt în rut – de regulă în luna decembrie a fiecărui an. Perioada de reproducere durează șase săptămâni.

Masculii adulți se luptă pentru femele, folosindu-și coarnele unii împotriva celorlalți. Uneori, agresivitatea masculilor poate apărea și indirect, sub formă de amenințări și comportamente de intimidare. Oamenii de știință constată o «ierarhie liniară de dominanță» între masculi, care depinde de regulă de mărimea coarnelor și de coeziunea grupului.

Procesul de curtare este determinat de această dinamică a puterii și are faze și etape complicate – un indiciu că aceste animale sunt ființe sociale, cu obiceiuri, preferințe și amintiri ale unor întâlniri anterioare. După ce un mascul și o femelă s-au împerecheat, gestația durează aproximativ 167 de zile. Aproximativ 20 % dintre nașterile de capră neagră sunt gemelare. Ca și la alte specii de capre, acești pui sunt numiți «iezi» până când ajung la maturitate.

Când nu se reproduc, sexele se separă din nou în grupuri diferite: grupuri de masculi adulți, cirezi de femele cu puii lor și grupuri de indivizi tineri.

iezi

Indivizii ating maturitatea sexuală la 18 luni, dar continuă să crească de-a lungul anilor. Femelele ating de regulă talia maximă la vârsta de cinci până la șase ani. Masculii, în schimb, au nevoie de ceva mai mult timp și ating talia maximă la nouă până la unsprezece ani.

În libertate, aceste animale pot trăi până la 19 ani.

Amenințată cu dispariția

Caprele negre sunt atestate fosil încă din Pleistocen. În acea perioadă, capra neagră alpină și capra de munte spaniolă s-au separat și s-au dezvoltat din specia pleistocenă dispărută Capra camburgensis.

Ca de multe ori în cazul creșterii populației umane și al progresului tehnic, încă din secolul al XVI-lea am început să afectăm serios peisajul endemic al acestor capre alpine. Din cauza vânătorii și a invadării habitatului, populația a scăzut constant.

Exterminat este un termen care înseamnă cam «a smulge din rădăcină și a distruge complet«. Folosim acest cuvânt pentru a descrie un animal care a dispărut complet dintr-o anumită zonă, dar nu de pe întregul glob. Evident, exterminarea duce la dispariția speciei.

Și exact asta s-a întâmplat în cazul caprelor negre alpine (Steinbock): în secolul al XVIII-lea, aceste capre cu coarne ascuțite dispăruseră din Germania și din Elveția. În secolul al XIX-lea dispăruseră și din Austria și din nord-estul Italiei.

Situația s-a agravat: la un moment dat, singurele zone rămase în care capra neagră alpină mai ajungea până la limita zăpezilor erau masivul Gran Paradiso și masivul Vanoise. Acolo mai existau mai puțin de 100 de exemplare. Această zonă (situată în Alpii italieni de vest și în valea Maurienne) a fost apoi declarată parc pentru a salva specia. Pe atunci, Victor Emanuel al II-lea, primul rege al Italiei unite, a numit-o «Rezervație regală de vânătoare Gran Paradiso». În anul 1922 a fost declarată oficial parc național. Datorită acestor măsuri, numărul animalelor a crescut de la aproape dispărute la peste 3.000.

O poveste de succes cu obstacole

În unele cazuri, această populație aflată în refacere s-a extins în mod natural în zonele învecinate. Reintroducerea este însă o parte importantă a acestei povești de succes. Astăzi există peste 30.000 de capre negre alpine. Și, deși rămân încă enigmatice pentru noi, starea lor de conservare s-a îmbunătățit considerabil. Ele cutreieră Alpii italieni, în rut, luptându-se, în căutare de hrană. IUCN le include printre speciile cel mai puțin amenințate. Într-o lume tot mai marcată de criza climatică, acest tip de poveste de succes este o binecuvântare rară.

Dar eforturile de conservare și de reintroducere nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Chiar dacă mărimea efectivelor și relațiile refăcute în cadrul ecosistemelor sunt un motiv de bucurie, aceste populații refăcute au o diversitate genetică foarte redusă. Pentru că s-au refăcut pornind de la atât de puține exemplare, specia este acum consangvinizată și deosebit de vulnerabilă la boli. Aceasta ar putea deveni o problemă în viitor.

Nici eforturile de conservare a speciilor înrudite cu capra neagră nu sunt atât de optimiste. Două specii de capră ibex iberică, originare din Peninsula Iberică, au dispărut deja. Iar în ciuda unor ample încercări de clonare, niciun singur exemplar al acestor specii nu a trăit mai mult de câteva minute.

Unde le puteți vedea astăzi

Alpii europeni sunt un loc incredibil de vizitat, dintr-o multitudine de motive. Iar datorită eforturilor de protecție a naturii, ați putea avea șansa să vedeți chiar dumneavoastră misterioșii capre ibex alpine – chiar dacă, pentru asta, trebuie să urcați destul de sus în munți. Luați-vă bocancii de drumeție!

Parcul Național Gran Paradiso rămâne o destinație populară pentru a te bucura de minunile ecologiei, scrutând totodată limita zăpezilor în căutarea caprelor sălbatice. Printre congenerii caprei de munte din această parte a lumii se numără și capra neagră (Gämse) – un alt mamifer pe care merită să-l cauți.

Povestea caprelor ibex alpine continuă. Le trăim în habitatul lor natural și ne simțim datori să le protejăm pe ele și sistemele fragile în care urcă, pasc și rumegă. Pe măsură ce ne trăim viața, ar trebui să privim aceste alte ființe simțitoare – organisme care contribuie la un mediu sănătos – ca pe niște vecini și rude. Și deși viețuitoare precum capra ibex alpină nu au în prezent drept de vot în societatea noastră, este sarcina noastră să votăm și să acționăm în numele lor.

Speciile de capre sălbatice sunt o verigă importantă în lanțul de interconectare al unui peisaj. Ele ne amintesc că, în calitate de specie umană, ar trebui să ne străduim să reparăm impactul negativ pe care l-am provocat.

Mai multe despre subiectul vânătoarea recreativă: În dosarul Rolul și criticile aduse vânătorilor recreativi analizăm formarea, puterea și imaginea de sine a vânătorilor recreativi. Ce spune cercetarea despre acest lucru arată Vânătoarea sub lupa faptelor: situația studiilor.

Poziția IG Wild beim Wild: IG Wild beim Wild respinge vânătoarea recreativă. Modelul nostru este cantonului Geneva, care se descurcă fără vânătoare recreativă din 1974: fără perioade de vânătoare, fără câini de vânătoare, fără hăituieli, fără foișoare de pândă, fără cruzimea față de animale și criminalitatea care fac parte din sezonul de vânătoare în alte locuri. Ceea ce funcționează acolo de peste cincizeci de ani infirmă orice document de poziție al JagdSchweiz. O asociație care își întemeiază politica pe afirmații pe care le contrazice în propriile documente nu este o organizație de specialitate, ci o fabrică de dezinformare.

Animalele sălbatice au nevoie de o voce

O dată pe săptămână: cercetări, petiții și informații de fond despre vânătoarea recreativă. Gratuit și se poate dezabona oricând.

Toate articolele sunt redactate de IG Wild beim Wild, precum și de co-autoare și co-autori externi. Cercetarea, structurarea și procesele editoriale pot fi sprijinite prin instrumente bazate pe inteligență artificială.

Susține activitatea noastră

Prin donația ta, ajuți la protejarea animalelor și la a le face vocea auzită.

Donează acum →