Waarom reebokken nu in het bos vegen
In het bos vindt nu het grote «vegen» plaats. Wat de reebokken drijft is niet de voorjaarsschoonmaak, maar de aanstaande territoriumgevechten. «De dieren wrijven momenteel de basthuid van hun kleine gewei, waaronder in de afgelopen vijf maanden een nieuwe kroon is gegroeid«, legt dr. Andreas Kinser van de Deutsche Wildtier Stiftung uit. Dit proces, dat
In het bos vindt nu het grote 'vegen' plaats. Wat de reebokken drijft is niet de voorjaarsschoonmaak, maar de aanstaande territoriumgevechten. 'De dieren wrijven momenteel de basthuid van hun kleine gewei, waaronder in de afgelopen vijf maanden een nieuwe kroon is gegroeid', legt dr. Andreas Kinser van de Deutsche Wildtier Stiftung uit. Dit proces, dat zich jaar na jaar herhaalt, wordt ook 'vegen' genoemd.
Europa's kleinste hertensoort
Het ree is de meest voorkomende en kleinste hertensoort van Europa. Als zogenaamd 'valse hert' is het nauwer verwant aan de eland dan aan het bij ons inheemse edelhert of damhert. Oorspronkelijk bewoonden reeën de randzones van bossen en struwelen, maar tegenwoordig komen ze in alle bossen voor en zelfs in het open, bijna dekkingloze akkerland.
Net als bij het edelhert dragen bij reeën alleen de bokken, dus de mannelijke dieren, een gewei. Gewoonlijk is elke stang van een normaal ontwikkelde, oudere reebok ongeveer 15 tot 20 centimeter hoog en heeft hij drie tijnen. De belangrijkste functie van dit gewei is het gevecht met soortgenoten. Via geurklieren aan de basis van de stangen markeert de reebok bovendien zijn territorium.
Jaarlijkse geweiwisseling
Bij reebokken die minstens hun eerste levensjaar hebben voltooid, valt het gewei jaarlijks af in de periode van oktober tot november en begint het onder een voedend fluweelvel meteen weer te groeien. De groei eindigt in het voorjaar, wanneer het fluweelvel afsterft en door de bok wordt afgestroopt door te vegen langs struiken en jonge bomen.
Voor boswandelaars kan het een vreemd gezicht zijn als ze nu fluweelachtige flarden aan kleine boompjes en struiken zien hangen. Het afgestorven fluweelvel wordt bijzonder graag afgeschuurd aan de harsrijke stammetjes van douglassparren of dennen. De plantensappen kleuren het pas geveegde gewei dan in korte tijd diepbruin. De dierlijke 'voorjaarsschoonmaak' van de bokken duurt nog tot begin mei. 'Jonge reebokken vegen tot 600 keer per dag, oudere minder vaak', zegt Kinser.
Edelherten vegen doorgaans in juli en augustus, reebokken in april en mei en dam- en sikaherten, afhankelijk van hun leeftijd, in augustus en september.
Geurmerken voor de bronst
Het vegen heeft bovendien een seksuele component. 'Door het fluweelvel af te strijken laten de reebokken namelijk ook geurmerken achter', legt Kinser uit, 'daarmee worden nu al de territoria voor de bronst in de zomer afgebakend.' Op de kop van de reebokken zitten meerdere geurklieren: in de voorhoofdslok tussen de geweistangen, op de wangen en aan de hals wordt het geurafscheidsel geproduceerd. Reeën oriënteren zich op deze geuren en communiceren via zulke 'geurinformatie'.
Reeën zijn zeer honkvast en houden zich nauwgezet aan de grenzen van hun leefgebied, zoals akkerranden, paden, wegen of heggen. Voor het markeren van hun territorium gebruiken ze klieren boven de hoeven, en de reebokken daarnaast de geurklieren op het voorhoofd. Reebokken bezetten hun territoria vaak gedurende meerdere opeenvolgende jaren. De reegeiten leven vooral in de eerste weken na de geboorte van het reekalf solitair in een klein leefgebied, dat ze tegen andere reegeiten verdedigen. Aan het begin van de herfst sluit het ree zich aan bij kleine groepen, de zogenoemde sprongen. Vooral in open akkerland kunnen deze groepen uit tientallen dieren bestaan. Meer over fascinerende wilde dieren.
Meer over recreatieve jacht: In onze dossiers over recreatieve jacht bundelen we feitenchecks, analyses en achtergrondverhalen. Wat het onderzoek daarover zegt, toont Jacht in de feitencheck: de stand van het onderzoek.
Het standpunt van IG Wild beim Wild: IG Wild beim Wild wijst de recreatieve jacht af. Ons voorbeeld is kanton Genève, dat sinds 1974 zonder recreatieve jacht functioneert: zonder jachttijden, zonder jachthonden, zonder drijfjachten, zonder hoogzitten, zonder de dierenmishandeling en de criminaliteit die elders bij het jachtseizoen horen. Wat daar al meer dan vijftig jaar werkt, weerlegt elk positiepaper van JagdSchweiz. Een organisatie die haar beleid baseert op beweringen die zij in haar eigen documenten zelf weerlegt, is geen vakorganisatie, maar een fabriek voor desinformatie.
Wilde dieren hebben een stem nodig
Eén keer per week: onderzoeken, petities en achtergrondinformatie over de recreatieve jacht. Gratis en op elk moment weer op te zeggen.
Ondersteun ons werk
Met jouw donatie help je dieren te beschermen en hun stem te laten horen.
Nu doneren →