22.10.2026, 15:49

Søg

Dyrerettigheder

Mongoliet tæller 953 sneleoparder

WWF har i Mongoliet optalt de sjældne sneleoparder: 953 dyr. Et vigtigt skridt for beskyttelsen af den truede store kat.

Redaktion Wild beim Wild · 18. marts 2021

WWF har i Mongoliet optalt de sjældne sneleoparder.

Den nyligt offentliggjorte optælling er ikke blot den første landsdækkende opgørelse af bestanden, men sætter også nye standarder inden for videnskabelig dyreovervågning. Mellem 2018 og 2020 blev tusindvis af fotos fra kamerafælder og feltobservationer analyseret og kombineret med computerbaserede modelleringer. På grundlag af disse data vurderer WWF den samlede bestand til 953 voksne dyr og dermed som stabil.

„Sneleoparderne har holdt stand i Mongoliet. Det er en stor succes for artsbeskyttelsen. Men vi må ikke hvile på laurbærrene, for de store katte er stadig truede. De nye erkendelser om deres udbredelse vil fremover hjælpe os med at planlægge beskyttelsesforanstaltninger mere effektivt og mere målrettet. Samtidig er denne optælling den mest moderne i verden, hvad angår metode.”

Markus Radday, regionsreferent hos WWF Tyskland

Optællingen af sneleoparder startede i maj 2018 og sluttede i oktober 2020. Sammen med partnere registrerede og kortlagde WWF alle potentielle levesteder i Mongoliet og opstillede 1.475 kamerafælder. I 1.017 udvalgte stikprøveområder i højbjergene blev der foretaget feltobservationer for at påvise sneleoparders tilstedeværelse. Det omfatter territoriemarkeringer, kald og poteaftryk. Også sneleopardernes byttedyr, argalifåret og den sibiriske stenbuk, blev registreret. I alt optog kamerafælderne 242 forskellige sneleoparder. På grundlag af disse data blev bestanden beregnet for hele udbredelsesområdet.

Optælling af sneleoparder © WWF Mongolia

For første gang i Mongoliet blev data fra kamerafælder – langt mere end 500.000 fotos og videoer – kombineret med spor indsamlet i områderne og optællinger af byttedyr ved hjælp af geografiske computermodelleringer kombineret. Det resulterede i millioner af datasæt, som skulle analyseres med statistiske metoder. 500 rangere, andre naturbeskyttelsesorganisationer, forskere og studerende fra Mongoliets Nationale Universitet hjalp med arbejdet.

Ifølge undersøgelsen lever der i øjeblikket 953 sneleoparder i Mongoliet. Det svarer til den værdi med den højeste statistiske sandsynlighed inden for de 806 til 1.127 individer, der forekommer der. „Hidtil er vi gået ud fra, at tallet lå mellem 500 og 1.000 individer. Den nye værdi ligger i den øvre ende af dette estimat. Det giver grund til optimisme”, siger Radday. Derudover påviste undersøgelsen, at arealet af hele udbredelsesområdet er på 328.844 km², cirka tre gange så stort som hidtil antaget. Det omfatter blandt andet hele Altaj- og Sajan-bjergene i Mongoliet og størstedelen af Khangai-bjergene.

Med anslået 4.000 til 6.400 individer, der lever i Asiens højbjerge, er sneleoparden en af verdens sjældneste store katte. Især krybskytteri rettet mod dyrene selv og deres byttedyr trykker dem hårdt. I deres søgen efter føde nedlægger sneleoparder derfor også husdyr, som hyrder driver op i bjergene. Det fører stadig oftere til konflikter mellem dyr og mennesker, som ikke sjældent ender dødeligt for de store katte. WWF hjælper derfor husdyrholderne med at beskytte deres dyr, for eksempel med hegn. „På lang sigt skal vi dog skabe mere accept af sneleoparderne og indgå aftaler med husdyrholderne”, forklarer Radday. De nyindsamlede data vil bidrage til dette: „Vi kan nu udtale os bedre om, hvor præcis de store katte forekommer, og hvor der kan være hotspots for sådanne konflikter.” Det kommer ikke kun sneleopardens beskyttelse til gode, men også dens omgivelser. For den store kat er en indikator for intakte bjergøkosystemer. „Går det sneleoparden godt, gælder det også for dens levested.”

Baggrund:

Optællingen af snøleopardbestanden fandt sted som led i initiativet Population Assessment of the World’s Snow Leopards (PAWS). På den anden globale snøleopardkonference i 2017 forpligtede de tolv lande, hvor den truede art forekommer, sig til at opgøre deres bestande frem til 2023. Efter Bhutan er Mongoliet nu det andet land, hvor optællingen er afsluttet. Efter Kina har landet verdens næststørste bestand af snøleopard.

Mere om emnet fritidsjagt: I vores dossierer om fritidsjagt samler vi faktatjek, analyser og baggrundsartikler. Hvad forskningen siger om dette, viser Jagt under lup: forskningsstanden.

IG Wild beim Wilds holdning: IG Wild beim Wild afviser fritidsjagten. Vores forbillede er kantonen Genève, som siden 1974 har klaret sig uden fritidsjagt: uden jagttider, uden jagthunde, uden klapjagter, uden højsæder, uden den dyremishandling og kriminalitet, der andre steder hører jagtsæsonen til. Det, der har fungeret dér i over halvtreds år, modbeviser ethvert positionspapir fra JagdSchweiz. En forening, der bygger sin politik på påstande, som den selv modbeviser i sine egne dokumenter, er ikke en faglig organisation, men en fabrik for fejlinformation.

Vilde dyr har brug for en stemme

En gang om ugen: Research, andragender og baggrund om fritidsjagt. Gratis og kan til enhver tid afmeldes.

Alle indlæg skrives af IG Wild beim Wild samt af eksterne medforfattere. Research, strukturering og redaktionelle processer kan i den forbindelse understøttes af AI-baserede værktøjer.

Støt vores arbejde

Med din donation hjælper du med at beskytte dyr og give deres stemme gennemslagskraft.

Donér nu →