Mongolia numără 953 de leoparzi ai zăpezilor
WWF a numărat în Mongolia rarii leoparzi ai zăpezilor: 953 de exemplare. Un pas important pentru protecția acestei feline mari amenințate.
WWF a numărat în Mongolia rarii leoparzi ai zăpezilor.
Recensământul publicat recent nu reprezintă doar prima evaluare la nivel național a efectivelor, ci stabilește totodată noi standarde în monitorizarea științifică a animalelor. Între 2018 și 2020 au fost analizate mii de fotografii provenite de la camere capcană și din observații pe teren, combinate cu modelări asistate de computer. Pe baza acestor date, WWF estimează efectivul total la 953 de exemplare adulte și îl consideră astfel stabil.
„Leoparzii zăpezilor s-au menținut în Mongolia. Acesta este un mare succes pentru protecția speciilor. Nu trebuie însă să ne culcăm pe lauri, deoarece marile feline rămân în continuare amenințate. Noile cunoștințe despre răspândirea lor ne vor ajuta în viitor să planificăm măsurile de protecție și mai eficient și mai concentrat. În același timp, acest recensământ este, prin metodologia sa, cel mai modern din lume.”
Markus Radday, referent pentru regiune la WWF Germania
Recensământul leoparzilor zăpezilor a început în mai 2018 și s-a încheiat în octombrie 2020. Împreună cu partenerii, WWF a inventariat și cartografiat toate habitatele potențiale din Mongolia și a amplasat 1.475 de camere-capcană. În 1.017 zone de eșantionare selectate din înalta montană au fost efectuate observații pe teren pentru a dovedi prezența leoparzilor zăpezilor. Acestea includ marcaje teritoriale, strigăte și urme de lăbuțe. Au fost înregistrate și animalele-pradă ale leoparzilor zăpezilor, oaia sălbatică argali și capra de munte siberiană. În total, camerele-capcană au surprins 242 de leoparzi ai zăpezilor diferiți. Pe baza acestor date a fost calculată populația pentru întreaga zonă de răspândire.
Pentru prima dată în Mongolia, datele de la camerele-capcană – cu mult peste 500.000 de fotografii și videoclipuri – au fost combinate cu urmele colectate în teren și cu numărătorile animalelor-pradă, precum și cu modelări geografice pe calculator . Au rezultat milioane de seturi de date, care a trebuit să fie evaluate prin metode statistice. La aceasta au contribuit 500 de rangeri, alte ONG-uri de protecție a naturii, oameni de știință și studenți de la Universitatea Națională a Mongoliei.
Potrivit rezultatelor, în prezent în Mongolia trăiesc 953 de leoparzi ai zăpezilor. Aceasta este valoarea cu cea mai mare probabilitate statistică în intervalul de 806 până la 1.127 de indivizi care trăiesc acolo. „Până acum am presupus că numărul se situează între 500 și 1.000 de indivizi. Noua valoare se află la limita superioară a acestei estimări. Acest lucru dă motive de optimism”, spune Radday. În plus, recensământul a dovedit că suprafața întregii zone de răspândire, de 328.844 km², este de aproximativ trei ori mai mare decât se presupunea până acum. Aceasta cuprinde, printre altele, întregul masiv Altai și Sayan din Mongolia, precum și cea mai mare parte a munților Khangai.
Cu un număr estimat între 4.000 și 6.400 de indivizi care trăiesc în munții înalți ai Asiei, leopardul zăpezilor se numără printre cele mai rare feline mari din lume. Pe ele le afectează în special braconajul, atât al animalelor înseși, cât și al prăzii lor. În căutarea hranei, leoparzii zăpezilor vânează de aceea și animale domestice pe care ciobanii le mână în munți. Din aceasta apar tot mai des conflicte între animal și om, care se termină adesea fatal pentru marile feline. WWF îi ajută de aceea pe crescătorii de animale să-și protejeze turmele, de exemplu prin garduri. „Pe termen lung trebuie însă să creștem acceptarea leoparzilor zăpezilor și să încheiem înțelegeri cu crescătorii de animale”, explică Radday. La aceasta vor contribui și datele nou obținute: „Putem spune acum mai bine unde anume apar marile feline și unde se află posibilele puncte fierbinți pentru astfel de conflicte.” Acest lucru nu avantajează doar protecția leopardului zăpezilor, ci și mediul său. Căci marea felină este un indicator al ecosistemelor montane intacte. „Dacă leopardului zăpezilor îi merge bine, același lucru este valabil și pentru habitatul său.”
Context:
Recensământul populației de leoparzi ai zăpezilor s-a desfășurat în cadrul inițiativei Population Assessment of the World’s Snow Leopards (PAWS). La a doua Conferință Globală privind Leopardul Zăpezilor, cele douăsprezece țări în care trăiește această specie amenințată s-au angajat în 2017 să-și evalueze populația până în 2023. După Bhutan, Mongolia este a doua țară în care evaluarea a fost acum finalizată. După China, aceasta deține a doua cea mai mare populație de leoparzi ai zăpezilor din lume.
Mai multe despre subiectul vânătoarea recreativă: În dosarele noastre despre vânătoarea recreativă adună verificări ale faptelor, analize și rapoarte de fond. Ce spune cercetarea despre acest lucru arată Vânătoarea sub lupa faptelor: situația studiilor.
Poziția IG Wild beim Wild: IG Wild beim Wild respinge vânătoarea recreativă. Modelul nostru este cantonului Geneva, care se descurcă fără vânătoare recreativă din 1974: fără perioade de vânătoare, fără câini de vânătoare, fără hăituieli, fără foișoare de pândă, fără cruzimea față de animale și criminalitatea care fac parte din sezonul de vânătoare în alte locuri. Ceea ce funcționează acolo de peste cincizeci de ani infirmă orice document de poziție al JagdSchweiz. O asociație care își întemeiază politica pe afirmații pe care le contrazice în propriile documente nu este o organizație de specialitate, ci o fabrică de dezinformare.
Animalele sălbatice au nevoie de o voce
O dată pe săptămână: cercetări, petiții și informații de fond despre vânătoarea recreativă. Gratuit și se poate dezabona oricând.
Susține activitatea noastră
Prin donația ta, ajuți la protejarea animalelor și la a le face vocea auzită.
Donează acum →
