De ce freacă acum căpriorii copacii din pădure
În pădure are loc acum marea «curățare» a coarnelor. Ținta cerbilor căprioară nu este curățenia de primăvară, ci luptele iminente pentru teritoriu. «În prezent, animalele își freacă pielea catifelată de pe coarnele mici, sub care în ultimele cinci luni a crescut o nouă podoabă», explică dr. Andreas Kinser de la Deutsche Wildtier Stiftung. Acest proces, care, se
În pădure are loc acum marea «curățare» a coarnelor. Ținta cerbilor căprioară nu este curățenia de primăvară, ci luptele iminente pentru teritoriu. «În prezent, animalele își freacă pielea catifelată de pe coarnele mici, sub care în ultimele cinci luni a crescut o nouă podoabă», explică dr. Andreas Kinser de la Deutsche Wildtier Stiftung. Acest proces, care se repetă an de an, mai este numit și «curățarea coarnelor».
Cea mai mică specie de cerb din Europa
Căprioara este cea mai răspândită și cea mai mică specie de cervide din Europa. Fiind un așa-numit «cerb fals», este mai apropiată ca rudenie de elan decât de cerbul nobil sau de cerbul lopătar, care trăiesc la noi. Inițial, căpriorii populau marginile pădurilor și ale tufărișurilor, dar astăzi se întâlnesc în toate pădurile și chiar și pe câmpurile deschise, aproape lipsite de adăpost.
La fel ca la cerbul nobil, și la căprioare doar masculii, adică cerbii căprioară, poartă coarne. De regulă, fiecare corn al unui cerb căprior mai în vârstă, normal dezvoltat, are aproximativ 15–20 de centimetri înălțime și prezintă trei ramuri. Cea mai importantă funcție a acestor coarne este lupta cu semenii. Prin glandele odorante de la baza coarnelor, cerbul căprior își marchează, de asemenea, teritoriul.
Schimbarea anuală a coarnelor
La cerbii căprioară care au împlinit cel puțin primul an de viață, coarnele cad în fiecare an în perioada octombrie–noiembrie și încep imediat să crească din nou sub o piele catifelată hrănitoare. Creșterea se încheie primăvara, când pielea catifelată moare și este îndepărtată de cerb prin frecare de tufișuri și de copaci tineri.
Pentru cei care se plimbă prin pădure, poate fi o priveliște ciudată să vadă acum fâșii catifelate atârnând de copăcei și arbuști. Pielea moartă a cornilor, numită „bast", este frecată cu predilecție de trunchiurile rășinoase ale duglașilor sau ale pinilor. Sucurile plantelor colorează apoi, într-un timp foarte scurt, coarnele proaspăt curățate într-un maro închis intens. „Curățenia de primăvară" a căprioarelor dă tot ce poate până la începutul lunii mai. „Țapii tineri freacă de până la 600 de ori pe zi, cei mai în vârstă mai rar", spune Kinser.
Cerbii nobili își curăță de regulă coarnele în iulie și august, țapii în aprilie și mai, iar cerbii lopătari și cerbii sika, în funcție de vârstă, în august și septembrie.
Semne de miros pentru perioada de împerechere
Această acțiune de frecare are în plus și o componentă sexuală. „Prin îndepărtarea pielii de pe coarne, țapii lasă totodată și semne de miros", explică Kinser, „iar astfel sunt marcate încă de acum teritoriile pentru perioada de împerechere din vară." Pe capul țapilor se află mai multe glande odorifere: secrețiile parfumate sunt produse în șuvița de pe frunte dintre coarne, pe obraji și pe gât. Căprioarele se orientează după aceste mirosuri și comunică prin astfel de „informații olfactive".
Căprioarele sunt foarte atașate de locul lor și respectă cu precizie limitele spațiului în care se mișcă, de exemplu marginile câmpurilor, drumurile, șoselele sau gardurile vii. Pentru marcarea teritoriului folosesc glandele de deasupra copitelor, iar țapii folosesc suplimentar și glandele odorifere de pe frunte. Țapii își ocupă adesea teritoriile mai mulți ani la rând. Femelele trăiesc solitare într-un spațiu restrâns, pe care îl apără împotriva altor femele, mai ales în primele săptămâni după nașterea iedului. La începutul toamnei, căprioarele se unesc în grupuri mici, numite „Sprünge". Mai ales în câmp deschis, aceste grupuri pot fi formate din zeci de indivizi. Mai multe despre fascinante animalele sălbatice.
Mai multe despre subiectul vânătoarea recreativă: În dosarele noastre despre vânătoarea recreativă adună verificări ale faptelor, analize și rapoarte de fond. Ce spune cercetarea despre acest lucru arată Vânătoarea sub lupa faptelor: situația studiilor.
Poziția IG Wild beim Wild: IG Wild beim Wild respinge vânătoarea recreativă. Modelul nostru este cantonului Geneva, care se descurcă fără vânătoare recreativă din 1974: fără perioade de vânătoare, fără câini de vânătoare, fără hăituieli, fără foișoare de pândă, fără cruzimea față de animale și criminalitatea care fac parte din sezonul de vânătoare în alte locuri. Ceea ce funcționează acolo de peste cincizeci de ani infirmă orice document de poziție al JagdSchweiz. O asociație care își întemeiază politica pe afirmații pe care le contrazice în propriile documente nu este o organizație de specialitate, ci o fabrică de dezinformare.
Animalele sălbatice au nevoie de o voce
O dată pe săptămână: cercetări, petiții și informații de fond despre vânătoarea recreativă. Gratuit și se poate dezabona oricând.
Susține activitatea noastră
Prin donația ta, ajuți la protejarea animalelor și la a le face vocea auzită.
Donează acum →