Geneva: pisica sălbatică revine în cantonul fără vânătoare
După exterminarea de la sfârșitul secolului al XIX-lea, pisicile sălbatice s-au stabilit din nou, pentru prima dată, în cantonul Geneva. Cu ajutorul camerelor foto cu declanșare automată au fost identificate o duzină de pisici sălbatice, printre care și un pui.
Pisica sălbatică
Specia, protejată în Elveția, este o rudă îndepărtată a pisicilor domestice, spune Gottlieb Dandliker de la Departamentul pentru Mediu al cantonului Geneva.
Ultimele dovezi ale prezenței pisicilor sălbatice în cantonul Geneva datează din anul 1887. Au fost exterminate atunci mai ales din cauza blănii lor.
Această mică pisică sălbatică dispăruse din teritoriul genevez la fel de inofensiv pe cât de discret. După o lungă absență, anul acesta mai multe exemplare diferite au fost fotografiate în cantonului Geneva.
În acest secol a fost confirmată chiar și reproducerea acestui animal minunat în cantonul Geneva. „Muncim în fiecare zi pentru a oferi locuitorilor Genevei o natură accesibilă și diversă. Întoarcerea pisicii sălbatice este una dintre acele mici victorii care dovedesc succesul acțiunilor noastre: încet, dar sigur, datorită unei campanii active, fauna devine din ce în ce mai bogată”, a comentat domnul Luc Barthassat, consilier de stat responsabil de departamentul pentru mediu, transport și agricultură.
Acum peste 40 de ani, în cantonul Geneva a fost abolită vânătoarea recreativă. De atunci, protecția naturii și biodiversitatea progresează continuu.

Înfățișare
- Masculi (pisoi): 53 până la 68 cm, 3 până la 8 kg
- Femele (pisici): 47 până la 65 cm, 2,4 până la 5 kg
- Partea superioară galben-cenușie până la cenușie, cu 4 până la 6 dungi longitudinale negre, de obicei întrerupte în față, pe cap și ceafă, și cu benzi transversale întrerupte pe spate și flancuri
- Partea ventrală adesea mai deschisă, gălbuie
- Coadă stufoasă cu 3 până la 4 inele negre și vârf negru
- Rudă doar îndepărtată cu pisica domestică, chiar dacă a fost mult timp considerată specia ei strămoș
- Riscul de confuzie cu pisicile domestice de culoare sălbatică este mare
- Considerabil mai mare și mai robustă decât pisica domestică
- Se deosebește și prin blana mai deasă, mustățile mai mari și o privire mai sălbatică
Habitat
- Locuitor tipic al pădurii
- Pisica sălbatică preferă versanții sudici, nu prea înalți, cu mult subarboret și zone stâncoase care îi oferă ascunzători, precum și întinderi deschise mari ca terenuri de hrănire.
Răspândire și poziție în sistemul zoologic
- Trăiește în întreaga Europă Centrală, cu excepția Alpilor
- Face parte din familia felinelor (Felidae) și din ordinul carnivorelor (Carnivora).
Hrană
- Pradă: mai ales rozătoare mici, dar la ocazie și păsări, mamifere până la dimensiunea unui iepure, insecte și amfibieni
- Hoituri doar în perioade grele de lipsuri
Capacități senzoriale și vocalizări
- Simțuri foarte bine dezvoltate, dar mirosul este doar moderat
- Miauit, torsăit, mormăit (sunet de amenințare), țipăt răgușit (sunet de împerechere), șuierat
Reproducere
- Perioada de împerechere: februarie/martie
- Noaptea se aud atunci mai ales tânguirile de dragoste ale masculului
- Împerecherea decurge asemănător cu cea a pisicilor domestice
- Gestație de 63 până la 69 de zile
- Aduce pe lume în aprilie/mai aproximativ 2 până la 6 pui, care sunt orbi timp de 9 până la 11 zile
- Puii se nasc în grămezi de crengi, vizuini, scobituri în stânci și ascunzători similare
- De îndată ce apare un pericol, femela își mută puii într-un alt adăpost
- Masculul probabil nu se ocupă de pui
- Alăptați 4 luni, de la aproximativ 6 săptămâni primesc și hrană suplimentară pe bază de carne
- La 2 luni, puii își însoțesc mama la vânătoare
- Din toamnă, puii devin independenți și își caută un teritoriu propriu
- Maturitate sexuală la 10 luni
Mod de viață și longevitate
- Activă mai ales în amurg și noaptea
- Solitar și teritorial
- Aria de mișcare a femelei poate ajunge la 3.500 ha, cea a masculului până la 5.500 ha
- Își prinde prada strecurându-se fără zgomot prin desiș și rămânând nemișcată la cel mai mic zgomot, pentru ca apoi, cu câteva salturi puternice, să doboare victima
- Vârsta maximă în libertate: 12 până la 14 ani, în captivitate până la 21 de ani
Pericole pentru pisica sălbatică
- Dușmanii naturali sunt râsul și lupul, iar pentru puii de pisică sălbatică și bufnița mare, acvila de munte, uliul porumbar, vulpea și jderul.
- vânători recreativi
- Pierderi mari apar și din cauza accidentelor rutiere
Efectiv
- Odinioară putea fi întâlnită aproape peste tot în Europa Centrală, dar a fost aproape exterminată prin vânătoare intensivă
Mai multe despre subiectul vânătoarea recreativă: În dosarele noastre despre vânătoarea recreativă adună verificări ale faptelor, analize și rapoarte de fond. Ce spune cercetarea despre acest lucru arată Vânătoarea sub lupa faptelor: situația studiilor.
Poziția IG Wild beim Wild: IG Wild beim Wild respinge vânătoarea recreativă. Modelul nostru este cantonului Geneva, care se descurcă fără vânătoare recreativă din 1974: fără perioade de vânătoare, fără câini de vânătoare, fără hăituieli, fără foișoare de pândă, fără cruzimea față de animale și criminalitatea care fac parte din sezonul de vânătoare în alte locuri. Ceea ce funcționează acolo de peste cincizeci de ani infirmă orice document de poziție al JagdSchweiz. O asociație care își întemeiază politica pe afirmații pe care le contrazice în propriile documente nu este o organizație de specialitate, ci o fabrică de dezinformare.
Animalele sălbatice au nevoie de o voce
O dată pe săptămână: cercetări, petiții și informații de fond despre vânătoarea recreativă. Gratuit și se poate dezabona oricând.
Susține activitatea noastră
Prin donația ta, ajuți la protejarea animalelor și la a le face vocea auzită.
Donează acum →
