22.10.2026, 14:29

Caută

Educație

Biologii echipează cu emițătoare acvile de munte tinere

Tinerii vulturi de munte se recunosc după penele albe ale cozii, cu o bandă neagră la capăt, și după petele albe de pe aripi.

Redacția Wild beim Wild · 20 iulie 2021

Comportamentul tinerilor vulturi de munte este foarte puțin cercetat.

O echipă condusă de stația ornitologică din Sempach vrea să schimbe acest lucru: ea descifrează viața misterioasă a „regilor văzduhului” cu ajutorul emițătoarelor de localizare.

Ziua rece și umedă de început de vară din munții Davosului trebuie să devină o „zi mare”, după cum spune biologul David Jenny de la stația ornitologică din Sempach: el și echipa sa au astăzi posibilitatea de a echipa cu înregistratoare de date doi vulturi de munte de abia cincizeci de zile. Nervozitatea nu se observă însă la grupul încărcat cu frânghii de alpinism, aparate de măsură și camere.

Căci echiparea tinerilor vulturi de munte cu emițătoare este pentru ei o rutină: cercetătorii au echipat deja 33 de păsări din Graubünden cu senzori, cu ajutorul cărora documentează viața puilor. Totuși, echiparea acestor doi vulturi de munte are ceva special, pentru că sunt frați, iar clocirile duble sunt rare la aceste păsări.

Documentare minuțioasă

După un drum pe jos de aproximativ o oră, ghidul montan și paznicul de vânătoare de la Oficiul pentru vânătoare și pescuit din Graubünden, Romano Salis, coboară cu frânghia de pe un prag îngust spre un perete stâncos abrupt. Acolo se află cuibul cu vulturii de munte. El îi așază într-o geantă gri, pe care echipa de echipare o trage în sus cu un scripete.

Acolo, David Jenny și doctoranda Julia Hatzl așază primul pui pe un prosop de frotir. Mai întâi îl cântăresc, îi măsoară ciocul, ghearele și lungimea aripilor și îl caută de paraziți. „Probabil este un mascul”, spune Jenny. Pentru a fi absolut siguri, îi smulg vulturului de munte trei pene mici de pe piept, care vor fi examinate ulterior în laborator prin analize genetice.

Lupte de putere pentru teritorii

Acvilele de munte se simt foarte bine în Elveția. Astăzi, în aproape fiecare habitat potrivit din spațiul alpin elvețian trăiește o pereche de acvile. Numărul mare de acvile de munte alimentează însă conflictele dintre animalele sălbatice pentru teritorii noi.

Perechi cuibăritoare

Aici, acvilele tinere au un rol-cheie: începând cu al patrulea până la al șaselea an de viață, își caută un partener și încearcă să ocupe un teritoriu propriu. Însă, până acum, există o lacună de cunoștințe cu privire la comportamentul puilor în această perioadă.

Rucsăcel cu înregistrator de date

După ce tinerei acvile i s-a pus o glugă de șoim, Jenny și Hatzl încep să-i monteze emițătorul alimentat cu energie solară. Ceea ce sună simplu necesită multă finețe: emițătorul este fixat pe un fel de rucsăcel, ale cărui bretele trec peste picioare. Acesta nu trebuie să stea nici prea strâns, nici prea larg.

Acest proiect a fost inițiat în 2016 de Institutul Max Planck pentru Etologie din Radolfzell și urmărește să umple lacuna de cunoștințe privind migrațiile acvilelor de munte tinere până la maturitatea sexuală. Colaborarea cu stația ornitologică, limitată la cantonul Graubünden, a fost extinsă treptat și la alți parteneri. Până în 2020 s-au alăturat echipe din Tirolul de Sud, Lombardia, Bavaria, Austria și Slovenia, astfel încât mișcările acvilelor de munte tinere pot fi acum studiate într-o mare parte a spațiului alpin.

Spre deosebire de Europa de Nord și de zona mediteraneană, acvilele de munte din Europa Centrală trăiesc foarte rar în zonele de câmpie, locuind mai ales în regiunile alpine. Acest teren muntos, des populat de acvile de munte, face ca studierea mai atentă a rătăcirilor și a comportamentului de deplasare al acvilelor tinere să fie în același timp dificilă și pasionantă. Populației alpine de acvile de munte îi merge astăzi, din fericire, foarte bine; este practic saturată și, prin urmare, supusă unei reglări naturale puternic determinate de competiție, în care acvilele tinere aflate în deplasare joacă un rol-cheie. Ele sunt principalul motiv pentru care succesul reproductiv al perechilor teritoriale este în prezent puternic redus. Dar și acvilele tinere au de luptat cu semenii lor: mai mult de jumătate dintre acvilele de munte găsite moarte în cantonul Graubünden sunt victimele unor conflicte teritoriale. În aceste condiții, este important să înțelegem mai bine strategiile de supraviețuire ale acvilelor tinere și, astfel, să cunoaștem evoluția de ansamblu a populației de acvile de munte. Dar ce factori determină tiparele de deplasare ale acvilelor tinere? Și ce rol joacă în acest sens distribuția hranei, respectiv prezența acvilelor împerecheate care dețin un teritoriu?

Urmărește rutele acvilelor de munte prin aplicație

Pe la prânz, Jenny așază cu grijă înapoi în geantă și cea de-a doua acvilă de munte, între timp prevăzută cu emițător, și își duce frații înapoi la marginea pragului de stâncă. Cu atenție, puii ajung din nou în căminul lor drag.

Încotro se vor îndrepta cei doi și semenii lor prevăzuți cu emițătoare poate fi urmărit nu doar de cercetători, ci și cu ajutorul unei aplicații dezvoltate de Institutul Max Planck, numită «Animal Tracker». Dar abia după ce puii au părăsit teritoriul părinților. Căci locurile de cuibărit ale acvilelor de munte trebuie să rămână un secret.

Mai multe despre subiectul vânătoarea recreativă: Ce spune cercetarea despre acest lucru arată Vânătoarea sub lupa faptelor: situația studiilor.

Poziția IG Wild beim Wild: IG Wild beim Wild respinge vânătoarea recreativă. Modelul nostru este cantonului Geneva, care se descurcă fără vânătoare recreativă din 1974: fără perioade de vânătoare, fără câini de vânătoare, fără hăituieli, fără foișoare de pândă, fără cruzimea față de animale și criminalitatea care fac parte din sezonul de vânătoare în alte locuri. Ceea ce funcționează acolo de peste cincizeci de ani infirmă orice document de poziție al JagdSchweiz. O asociație care își întemeiază politica pe afirmații pe care le contrazice în propriile documente nu este o organizație de specialitate, ci o fabrică de dezinformare.

Animalele sălbatice au nevoie de o voce

O dată pe săptămână: cercetări, petiții și informații de fond despre vânătoarea recreativă. Gratuit și se poate dezabona oricând.

Toate articolele sunt redactate de IG Wild beim Wild, precum și de co-autoare și co-autori externi. Cercetarea, structurarea și procesele editoriale pot fi sprijinite prin instrumente bazate pe inteligență artificială.

Susține activitatea noastră

Prin donația ta, ajuți la protejarea animalelor și la a le face vocea auzită.

Donează acum →