19 iunie 2026, 08:14

Caută

Râsul

Râsul (Lynx) este un gen din cadrul familiei pisicilor.

Există patru specii de râși: râsul canadian, râsul eurasiatic, râsul roșu și râsul iberic. Râșii se găsesc astfel în Europa, Asia și America de Nord. Râșii trăiesc în zone bogate în păduri și s-au adaptat excelent la temperaturile scăzute. Râsul iberic (Lynx pardinus), numit și râsul pardelin, este un râs foarte rar din cauza vânătorii, care trăiește în Spania și Portugalia. O altă amenințare care periclitează supraviețuirea râsului iberic o reprezintă efectivele de iepuri, care constituie prada principală și care, din cauza vânătorii lor, au scăzut de asemenea puternic. Râsul iberic este una dintre cele mai amenințate specii de feline din lume.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oIFaxx0lTDw%5D

Fapte interesante despre râs:

  • Mărimea unui râs depinde de specia sa. Râșii eurasiatici sunt mai mari decât exemplarele americane. Râșii pot ajunge la o lungime de 70 până la 110 cm, au o înălțime la greabăn de 50 până la 75 cm și pot cântări între 15 și 38 kg.
  • Râșii sunt cele mai mari pisici sălbatice europene.
  • Coada scurtă are o lungime de 15 până la 25 cm și are vârful negru.
  • Râșii au favoriți, iar vârfurile urechilor au smocuri de păr negre. Partea din spate a urechilor este neagră cu o pată albă sau gri-albă, mai mult sau mai puțin extinsă.
  • Aceste smocuri de păr de pe urechi amplifică auzul. Datorită auzului lor extraordinar, râșii își pot localiza ușor prada. Pot auzi căprioarele care trec la o distanță de 500 de metri.
  • Culoarea blănii este variabilă și variază de la nuanțe de nisip la roșu-maroniu vara și de la maro la gri iarna, adesea blana fiind și pătată.
  • Râșii au între 28 și 30 de dinți.
  • Râșii au ochi foarte ageri. Pot localiza un șoarece la o distanță de 75 de metri.
  • Spectrul de pradă cuprinde practic toate mamiferele și păsările mici și mijlocii prezente în habitatul respectiv. Astfel, printre prada vânată de râși se numără, printre altele, vulpi roșii, jderi, iepuri, mistreți tineri, veverițe, șoareci, șobolani, marmote, căprioare, capre negre, cerbi, iepuri de câmp, fiind consumați și pești.
  • Râșii mănâncă hoituri doar în perioade de absolută nevoie.
  • Râsul este un vânător prin surprindere sau la pândă, care își prinde prada felin, mai ales pe traseele de trecere ale vânatului parcurse regulat.
  • Labele râsului sunt mari și împiedică iarna ca râsul să se afunde adânc în zăpadă.
  • Râșii au gheare puternice, care sunt folosite pentru vânătoare, cățărat și apărare. Își pot retrage și scoate ghearele.
  • Cele mai mari pericole pentru râși sunt omul, lupul, accidentele de circulație și bolile. Mortalitatea puilor este foarte ridicată.
  • Râșii sunt rar văzuți în natură, deoarece sunt activi în amurg și pe timpul nopții.
  • Râșii sunt foarte vocali. Pot scoate sunete asemenea pisicilor.
  • Râșii sunt solitari și teritoriali. Perechile se întâlnesc doar în perioada de împerechere, între februarie și aprilie.
  • Doi până la cinci pui se nasc după o perioadă de gestație de aproximativ 2 luni, de obicei într-un loc liniștit, precum o peșteră stâncoasă sau sub un trunchi cu rădăcini răsturnat.
  • În sălbăticie, râșii trăiesc între 10 și 20 de ani. În captivitate, până la 25 de ani.
  • În Elveția există din nou aproximativ 130 de exemplare. Multe sunt relocate în străinătate.

Ce face Wild beim Wild pentru protecția râșilor?

Ne angajăm pentru ca populațiile și habitatele lor să fie conservate și conectate între ele. Coridoarele naturale permit schimbul genetic între diferitele populații. Nu doar protecția predatorilor, ci și a prăzii acestora este o parte esențială a muncii noastre. Aceasta se realizează apărând animalele sălbatice de vânătoarea inutilă și de braconaj, oriunde este posibil.

Portrete de animale