19 czerwca 2026, 07:58

Szukaj

Kania ruda

Kania ruda (Milvus milvus), zwana również po niemiecku Roter Milan, Gabelweihe lub Königsweihe, to gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae).

Ten ptak drapieżny, wielkości mniej więcej myszołowa, o długich i wąskich skrzydłach, ma główny obszar występowania w Europie. Tylko nieliczne kanie rude gnieżdżą się również w Afryce Północno-Zachodniej.

Charakterystyczne dla tego eleganckiego latawca są rozwidlony ogon (przypominający literę M = Milan) oraz wyraźne białe pola na skrzydłach przed głęboko rozpostartymi czarnymi lotkami ręcznymi.

Kanie rude są częściowymi wędrowcami. Większość ptaków Europy Środkowej opuszcza późną jesienią swoje lęgowiska i odlatuje na południowy zachód. Pozostają one zwykle w południowo-zachodniej Europie, jedynie bardzo nieliczne wędrują dalej, aż po obszary Sahelu w Afryce. W coraz większej liczbie kanie rude próbują również zimować na swoich środkowoeuropejskich lęgowiskach.

Kanie rude żywią się głównie małymi ssakami, bezkręgowcami, płazami oraz mniejszymi ptakami i padliną.

Po bardzo silnym spadku liczebności pod koniec XX wieku populacje od około 2010 roku ponownie wyraźnie rosną, dzięki czemu gatunek mógł na nowo lub w większym stopniu zadomowić się na niektórych obszarach.

W przeciwieństwie do blisko spokrewnionej, nieco mniejszej kani czarnej, zasięg występowania kani rudej ogranicza się zasadniczo do Europy. Gnieździ się ona przede wszystkim w otwartych krajobrazach urozmaiconych niewielkimi lasami lub zadrzewieniami. Jest znacznie mniej związana z wodą niż kania czarna. Większość kań rudych z centralnej Europy Środkowej oraz te gnieżdżące się w północnej i wschodniej Europie są ptakami wędrownymi, podczas gdy zróżnicowany odsetek ptaków lęgowych z zachodniej i południowo-zachodniej Europy Środkowej przez lata pozostaje na lęgowisku jako ptak osiadły.

Kania ruda to dobrze rozpoznawalny gatunek ptaka drapieżnego. Najłatwiej można ją pomylić z kanią czarną, jednak również w przypadku tego blisko spokrewnionego gatunku kani istnieją dobre cechy odróżniające.

Kania ruda jest większa od myszołowa zwyczajnego i nieco większa od kani czarnej; ma wyraźnie długie skrzydła i długi, rozwidlony ogon. Siedzący ptak wydaje się czerwonobrązowy, przy czym wyraźnie jaśniejsze, najczęściej ochrowe obrzeżenia piór, zwłaszcza pokryw wierzchu skrzydła i upierzenia grzbietu, nadają całości kontrastowy wygląd. Upierzenie głowy, karku i gardła dorosłych kań rudych jest jaskrawo jasne, niemal białe, i wykazuje rzucające się w oczy czarne stosiny piór, które sprawiają, że te partie ciała wyglądają na nakrapiane czarnymi kreskami. Dość mocny dziób jest u nasady żółty, a przy haczyku dzioba ciemnoszary lub czarny. Krótkie nogi są żółte, a pazury czarne. Tęczówka dorosłych ptaków jest bladożółta. Wyraźnie podłużnie nakrapiane czarnymi kreskami upierzenie brzucha jest nieco jaśniejsze i bardziej jaskrawo czerwonobrązowe niż upierzenie grzbietu; tak samo ubarwione są pokrywy spodu skrzydła. Lotki II i I rzędu są na końcach bardzo ciemne, niemal czarne.

W locie rzucają się w oczy przede wszystkim długie, stosunkowo wąskie skrzydła i głęboko rozwidlony, rdzaworudy ogon, który jest stale w ruchu i nawet w pełni rozłożony wciąż wykazuje wcięcie. Z góry czarne lotki II i I rzędu silnie kontrastują z pozostałym, czerwonobrązowym upierzeniem. Jeszcze bardziej kontrastowy jest widok w locie od spodu, ponieważ lotki I rzędu są u nasady białe i tworzą rozległe białe pole na skrzydle, podczas gdy w zgięciu skrzydła zwykle widoczna jest czarna plama. Skrajne, głęboko upalcowane lotki I rzędu są w ostatniej trzeciej części czarne. W locie ślizgowym lotki II rzędu są lekko uniesione ponad poziom, natomiast lotki I rzędu są proste lub lekko opuszczone, co daje wyraźnie załamany profil skrzydła. Skrzydła są niemal w każdej pozycji lotu wyraźnie zagięte w stawie nadgarstkowym.

Płcie nie różnią się ubarwieniem, również upierzenie młodociane bardzo przypomina szatę dorosłych. Najlepszą i przy bardzo dobrym świetle przydatną także w obserwacjach terenowych cechą rozpoznawczą osobników młodocianych jest bardziej piaskowa, a nie jasnoszaro-biała głowa oraz bardziej cętkowane (a nie podłużnie kreskowane) i bardziej bladoczerwonobrązowe upierzenie brzucha. U całkiem młodych, świeżo opierzonych kań rudych ogon może na skrajnym brzegu wykazywać jeszcze zaokrąglenie, ponieważ skrajne sterówki nie osiągnęły jeszcze pełnej długości.

Odwrócony dymorfizm płciowy u kani rudej, podobnie jak u kani czarnej, nie jest bardzo wyraźny pod względem wielkości ciała, jest jednak nieco bardziej widoczny pod względem masy ciała. Najcięższe samce ważą 1,1 kilograma; średnio masa wynosi nieco poniżej kilograma (0,93 kg). Najcięższe samice ważą 1,4 kilograma, przy średniej 1,06 kilograma. Długość ciała waha się od 60 do 73 centymetrów, z czego od 31 do 39 centymetrów przypada na ogon. Rozpiętość skrzydeł wynosi od 150 do 180 centymetrów.

Ptaki dorosłe pierzą corocznie całe upierzenie. To kompletne pierzenie rozpoczyna się od upierzenia ciała już w okresie lęgowym i kończy się wymianą lotek oraz sterówek (najczęściej w rejonach zimowania). Niektóre młode ptaki wymieniają część upierzenia ciała wkrótce po wylocie z gniazda; kompletne pierzenie rozpoczyna się u wszystkich młodych ptaków wiosną drugiego roku życia i kończy się późnym latem lub wczesną jesienią. Od tego momentu młode kanie rude przybierają wygląd w pełni wybarwionych, starszych osobników.

Kanie rude są mniej hałaśliwe niż kanie czarne. Zwłaszcza poza okresem godowym i w większej odległości od gniazda zachowują się w dużej mierze cicho, pomijając spory o pożywienie z innymi ptakami, takimi jak wrony, myszołowy czy inne kanie, które najczęściej rozgrywane są bardzo głośno. Najbardziej charakterystycznym głosem jest wysokie, silnie zmieniające barwę, ale zwykle przeszywające, przeciągłe wiiieeh, do którego w opadającej i wznoszącej się linii tonalnej dodawane są kolejne elementy. Pierwszy element jest przeciągły, często skarżący, kolejne dołączają falując i stając się coraz krótsze, na końcu często jakby potykając się.

Kania ruda to ptak drapieżny krajobrazów otwartych, przeplatanych mniejszymi i większymi zadrzewieniami. Jest znacznie mniej związana z wodą niż forma nominatywna kani czarnej, z którą jednak często gnieździ się w bliskim sąsiedztwie. Preferowanymi siedliskami są krajobrazy rolnicze z kępami drzew, często także parki oraz urozmaicone skraje lasów graniczące z terenami otwartymi, rzadziej obszary wrzosowisk i torfowisk, o ile dostępne są drzewa jako miejsca gniazdowania. Często wykorzystuje korzystne warunki prądów wznoszących w węższych dolinach rzecznych lub na zboczach gór.

Do polowania potrzebuje otwartego krajobrazu rolniczego, łąk i pastwisk. Oprócz tego jako tereny żerowiskowe mogą służyć również obszary podmokłe. W poszukiwaniach pokarmu uwzględnia zarówno pozbawione plonów lub świeżo zaorane pola zbóż, jak i autostrady oraz wysypiska śmieci, te ostatnie jednak nie w takim stopniu jak kania czarna.

Ogólnie kania ruda jest mieszkańcem nizin i terenów pagórkowatych do około 800 m. W szwajcarskim Jurze pojedyncze miejsca lęgowe znajdują się na wysokości niemal 1200 m. W Pirenejach znane są występowania w piętrze subalpejskim. Historyczne miejsca lęgowe na Kaukazie i w Wysokim Atlasie leżały na wysokościach niemal 2500 m.

Podobnie jak kania czarna, również kania ruda jest w znacznej mierze generalistą pokarmowym, lecz w przeciwieństwie do niej jest sprawniejszym, aktywnym łowcą. Ryby i padlinę wprawdzie również spożywa, ale rzadziej niż kania czarna. Indywidualnie zwyczaje pokarmowe i łowieckie są dość zróżnicowane. W okresie lęgowym główny pokarm stanowią drobne ssaki i ptaki. Pod względem ilości i wagi wśród ssaków przeważają nornice (Microtus sp.) i krety (Talpidae), wśród ptaków bardzo wyraźnie szpak. Również różne gołębie (Columbidae), krukowate (Corvidae) oraz większe drozdy (Turdidae), takie jak kosy (Turdus merula), kwiczoły (Turdus pilaris) i paszkoty (Turdus viscivorus), są chwytane stosunkowo często. Tam, gdzie chomik europejski (Cricetus cricetus) występuje jeszcze stosunkowo licznie, na przykład we wschodniej Polsce, może on stać się głównym łupem. Często chwytane ptaki to osobniki ranne lub chore albo młode. Na terenach zasobnych w wodę przeważać wagowo mogą ryby, wśród nich przede wszystkim ryby białe, takie jak płocie (Rutilus rutilus) i leszcze (Abramis brama). Kania ruda zdobywa zarówno żywe, jak i martwe lub umierające ryby unoszące się na powierzchni wody bądź wyrzucone na brzeg. Niemała jest ilość bezkręgowców, które kania ruda pobiera zarówno w locie, jak i na ziemi. Przede wszystkim wiosną ważnym składnikiem pokarmu mogą być różne chrząszcze (Coleoptera) oraz dżdżownice (Lumbricidae). Udział gadów i płazów w całkowitej puli pokarmowej jest regionalnie bardzo zróżnicowany, w populacjach południowych z reguły nieco większy niż w Europie Środkowej lub Północnej.

Kania ruda jest drapieżnikiem polującym podczas lotu poszukiwawczego nad otwartymi krajobrazami, systematycznie przeszukując duże obszary swojego rewiru łowieckiego w stosunkowo niskim i powolnym locie ślizgowym i szybowcowym w poszukiwaniu zdobyczy. Jest łowcą z zaskoczenia, który po nieudanym ataku z reguły odlatuje i nie ściga dalej chybionej ofiary. Nierzadko można ją także zobaczyć kroczącą po ziemi, gdzie szuka przede wszystkim owadów i dżdżownic. Wypatrzoną zdobycz kania ruda chwyta z ziemi przelatując nad nią, nie lądując przy tym. Również ryby porywa z powierzchni wody na sposób bielika i unosi je ze sobą. Ptaki potrafi czasami zaskoczyć i upolować w locie lub na gałęziach, najczęściej jednak chwyta je na ziemi. Ofiary z reguły nie zabija pazurami, lecz mocnymi uderzeniami dzioba.

Kanie rude okradają także inne ptaki, przede wszystkim kanie czarne, wrony i mewy. Jako pasożyty łowieckie odbierają im zdobycz lub nękają je tak długo, aż zwrócą już połknięty pokarm. Zwłaszcza zimą ten sposób zdobywania pożywienia wydaje się w niemałym stopniu pokrywać zapotrzebowanie pokarmowe.

Ogólnie kania ruda jest bardzo elastyczna w swoich strategiach zdobywania pożywienia i zręcznie wykorzystuje sprzyjające okazje. Tam, gdzie podczas koszenia i prac żniwnych odsłonięta zostaje wcześniej niedostępna zdobycz, kanie rude szybko się zjawiają. Aż do zaorania także skoszone pola oferują dobre zasoby pożywienia, do których kanie rude potrafią się sprawnie dostosować.

Przy wystarczającej podaży pożywienia i poza okresem lęgowym kania ruda zaczyna pierwsze loty łowieckie dopiero pewien czas po wschodzie słońca i może zakończyć swoje loty łowieckie już na kilka godzin przed zachodem słońca. W ciągu dnia robi dłuższe przerwy na odpoczynek, zazwyczaj w pobliżu gniazda, które wykorzystuje także na intensywną pielęgnację upierzenia.

Wielkość obszaru wykorzystywanego do zdobywania pożywienia zależy od aktualnej podaży zdobyczy. Różne badania wykazały, że loty po pożywienie rzadko prowadzą dalej niż dwa kilometry od gniazda. Najczęściej szukający pokarmu ptak pozostaje w zasięgu wzroku od gniazda.

Czas aktywności jest przy dobrej podaży zwierzyny łownej wyraźnie krótki, może jednak, zwłaszcza w okresie lęgowym, rozpoczynać się już o wczesnym brzasku i kończyć dopiero o zmierzchu. Raz po raz jednak kania ruda robi między lotami łowieckimi długie przerwy na odpoczynek, nawet wówczas, gdy pisklęta w bezpośrednim sąsiedztwie energicznie się dopominają.

Poza okresem lęgowym kania ruda jest bardzo towarzyska i nie wykazuje zachowań terytorialnych. Gatunek niemal zawsze nocuje w większych zgromadzeniach noclegowych i również wspólnie wyrusza na łowy. Te zgromadzenia noclegowe mogą obejmować kilkaset osobników. Często w tych skupiskach kań można zaobserwować „zabawowe” zachowania, takie jak wzajemne podszczypywanie oraz synchroniczne loty popisowe niektórych ptaków. Sporadycznie kanie rude odłamują w locie szyszki drzew iglastych, by po prostu je upuścić.

Również w okresie lęgowym zachowania terytorialne nie są bardzo wyraźne, jednak oboje partnerzy bronią gniazda i jego dalszego otoczenia (do około 100 metrów) oraz znajdującej się nad nim przestrzeni powietrznej przed osobnikami własnego gatunku i obcymi intruzami. Kanie wzbijają się przy tym wysoko i dość energicznie atakują intruza z góry. Najczęściej ściga go głównie samiec przez pewien czas, podczas gdy samica dość szybko wraca do gniazda. Własnego rewiru żerowiskowego kania ruda z reguły nie zajmuje, jedynie przy bardzo niskiej dostępności pokarmu pary lęgnące się pojedynczo wykazują również pod tym względem zachowania terytorialne. Kania ruda i kania czarna mogą gnieździć się bardzo blisko siebie. W sporach o dogodne miejsce gniazdowania lub już zbudowane gniazdo to z reguły kania ruda jest stroną przegraną.

Strategie migracyjne tego gatunku nie są jednolite. Ogólnie w ostatnich dwóch dekadach obserwuje się skracanie tras wędrówek i coraz częstsze pozostawanie gatunku na terenach lęgowych, które wcześniej były na zimę opuszczane. Zimy z mniejszą ilością śniegu oraz większa, stale dostępna podaż pożywienia na wysypiskach śmieci i wzdłuż często uczęszczanych dróg sprawiają, że również wiele populacji środkowoeuropejskich i niektóre północnoeuropejskie mogą przetrwać zimę na terenach lęgowych. Największe zimowe populacje w Europie Środkowej i Północnej występują w północnym przedgórzu Harzu, w Szwajcarii (na przykład w okolicach Neerach), w Badenii-Wirtembergii oraz w południowej Szwecji. W niektórych obszarach zimowania w Szwajcarii i południowej Szwecji zimujące ptaki były (i są nadal) wspierane dokarmianiem. W Badenii-Wirtembergii liczba zimujących kań rudych systematycznie spadała wraz z zamknięciem niektórych wysypisk śmieci.

Większość kań rudych z Europy Północnej i Środkowej opuszcza jednak jesienią tereny lęgowe i ciągnie na południowy zachód, w szczególności do Hiszpanii. Natomiast ptaki lęgowe południowo-zachodniej Europy Środkowej, Włoch, Francji i Hiszpanii oraz nieliczne kanie rude Europy Południowo-Wschodniej i Afryki Północnej są w większości ptakami osiadłymi, z mniej lub bardziej rozległymi lotami żerowiskowymi w obrębie obszaru zimowania. W Hiszpanii regiony zimowania pokrywają się z terenami lęgowymi tamtejszych osiadłych kań rudych. Leżą one przede wszystkim na Mesecie Północnej i Południowej, w Kotlinie Ebro, w Estremadurze oraz w częściach południowej Andaluzji.

Kanie rude ciągną za dnia i przeważnie pojedynczo lub w niewielkich grupach. Podczas wędrówki jesiennej grupy migracyjne są z reguły liczniejsze niż podczas wędrówki powrotnej. Ze względu na stosunkowo krótkie dystanse wędrówek kanie rude opuszczają tereny lęgowe późno, rzadko przed połową września, większość w pierwszej połowie października. Samice odlatują około jednego do dwóch tygodni przed samcami. Z kolei bardzo wcześnie, już w połowie lutego, pierwsze ciągnące kanie rude pojawiają się ponownie na terenach lęgowych, większość podąża za nimi pod koniec lutego i w pierwszej dekadzie marca. Znaczna część kań rudych jednorocznych oraz wiele dwuletnich nie wraca podczas swoich pierwszych wędrówek powrotnych na tereny lęgowe, lecz spędza lato albo na obszarze zimowania, albo włóczy się w mniejszych grupach po południowej i środkowej Francji, częściowo także po Szwajcarii.

Kanie rude w wyjątkowych przypadkach osiągają zdolność rozrodczą już w pierwszym roku życia, ale zazwyczaj przystępują do pierwszego lęgu dopiero w trzecim roku życia. Rodzaj i czas trwania więzi partnerskiej są różne. Regułą są w dużej mierze monogamiczne związki na czas jednego sezonu lęgowego, jednak obserwowano zarówno wieloletnie trwałe związki, jak i zmianę partnera w trakcie okresu lęgowego. U ptaków osiadłych więź partnerska wydaje się być bardziej stabilna niż u ptaków wędrownych, u których wyższe wskaźniki śmiertelności spowodowane wędrówką zmuszają również do częstszej zmiany partnera. Gatunek ten jest bardzo wierny miejscu lęgu. Również dojrzałe płciowo młode ptaki próbują zazwyczaj osiedlać się w najbliższej okolicy miejsca swojego wylęgu, nawet wówczas, gdy w dalszej okolicy dostępne byłyby odpowiednie miejsca lęgowe. Według Walza prowadzi to w gęsto zasiedlonych siedliskach kani rudej, z powodu braku odpowiednich miejsc lęgowych, do podniesienia wieku przystąpienia do pierwszego lęgu.

U ptaków zimujących w Europie Środkowej i Wschodniej zachowania tokowe stwierdzano przez cały okres zimowania. W rejonie lęgowym przyszli partnerzy często przybywają w różnym czasie, nierzadko z różnicą do dwunastu dni (w wyjątkowych przypadkach do czterech tygodni), przy czym jako pierwsza może pojawić się samica lub samiec. Niektóre przylatują do rejonu lęgowego już luźno połączone w pary. Tam ptaki osiadłe rozpoczynają główne toki już od połowy do końca lutego, a ptaki wędrowne średnio około dwóch do trzech tygodni później.

Zaloty kani rudej nie są zbyt rzucające się w oczy. Składają się głównie z budowy gniazda, wspólnych lotów nad miejscem gniazdowania oraz częstych kopulacji, które trwają aż do okresu pisklęcego. Do kopulacji samica zachęca cichymi trelami, poziomo przykuloną postawą ciała oraz opuszczoną głową. Najczęściej samiec wówczas podlatuje wprost do swojej partnerki i ląduje na jej grzbiecie. Spektakularne strome opadania nad rewirem gniazdowym, podczas których dwa dorosłe ptaki wczepiają się w siebie pazurami, występują u kani rudej tak samo jak u wielu innych ptaków drapieżnych. Po analizie różnych badań na ten temat zachowanie to, określane jako «cartwheeling», jest obecnie najczęściej interpretowane jako odpieranie rywali. Możliwe jest również, że zachowanie to występuje zarówno przy odpieraniu rywali, jak i – w zmodyfikowanej formie – jako rytuał godowy. Już w fazie budowy gniazda samica w dużej mierze rezygnuje z własnych lotów po pokarm i od tego czasu jest zaopatrywana przez samca, dopóki około dwa do trzech tygodni po wykluciu nie zacznie ponownie sama uczestniczyć w zdobywaniu pożywienia.

Budowa gniazda lub naprawa starego gniazda rozpoczyna się natychmiast po przybyciu partnerów do rewiru lęgowego. Miejsca gniazdowania i drzewa gniazdowe są bardzo różnorodne, jednak w Europie Środkowej chodzi głównie o dęby, buki lub sosny. Gniazda skalne występują u populacji na Balearach oraz u kani rudych z Afryki Północnej. Bardzo rzadko stwierdzano również gniazda na masztach kratowych. Najczęściej gniazda znajdują się stosunkowo wysoko i w mocnych drzewach, jednak stwierdzano także gniazda położone bardzo nisko w słabych drzewach. Kanie rude chętnie wybierają drzewa gniazdowe wzdłuż stromych zboczy lub nad skalnymi urwiskami, najchętniej na obrzeżach, lub w silnie prześwietlonych drzewostanach. Podstawą gniazda jest najczęściej mocne rozwidlenie pnia, rzadziej rozwidlenie mocnego konaru bocznego. W budowie gniazda uczestniczą oboje partnerzy. Podstawowy szkielet składa się z mocnych gałązek i gałęzi, które zbierają z ziemi lub odrywają z drzew dziobem albo szponami. Gniazdo ptaki wyściełają różnym, miękkim materiałem organicznym, ale także odpadami cywilizacyjnymi, takimi jak folie, plastikowe torby czy sznurki do wiązania. Te ostatnie nierzadko prowadzą później do uduszenia pisklęcia. Materiały plastikowe utrudniają prawidłową cyrkulację powietrza i mogą prowadzić do przemoczenia i wychłodzenia młodych.

Wielkość gniazd kani rudej jest bardzo zmienna. Mogą być uderzająco małe i dość niedbale skonstruowane, o średnicy zaledwie od 45 do 60 centymetrów. Jednak gniazda użytkowane przez wiele lat to masywne konstrukcje o średnicy metra i więcej oraz wysokości ponad 40 centymetrów.

Lęg składa się zazwyczaj z trzech jaj, rzadziej z jednego, dwóch lub czterech. Znaleziono również lęgi z pięcioma jajami. Jaja ważą około 60 gramów i mierzą średnio 57 × 45 milimetrów. Pod względem wielkości i kształtu odpowiadają średniej wielkości jaju kurzemu. Na mętnobiałym tle mają różnie wyraźne, czerwonawobrązowe plamy oraz czarniawe girlandy. Składanie jaj w Europie Środkowej rozpoczyna się najwcześniej pod koniec marca, z reguły jednak dopiero na początku do połowy kwietnia. Świeże lęgi można znaleźć aż do maja. W Europie Południowej składanie jaj rozpoczyna się około dwa tygodnie wcześniej, a w najbardziej na północ wysuniętych obszarach występowania nie przed końcem kwietnia, początkiem maja. Kanie rude wysiadują jaja tylko raz w roku; tylko przy wczesnej utracie lęgu dochodzi do lęgu powtórnego, najczęściej w innym gnieździe.

Jaja wysiaduje niemal wyłącznie samica, intensywnie już od pierwszego jaja przez około 32 do 33 dni, tak że młode są odchowywane z wyraźnymi różnicami w rozwoju. Tylko na krótki czas obowiązki wysiadywania przejmuje samiec. W pierwszych dwóch do trzech tygodni samica pozostaje niemal bez przerwy przy gnieździe, strzeże i osłania pisklęta oraz skarmia przyniesiony przez samca pokarm, na który składają się przede wszystkim drobne ssaki i ptaki. Okres gniazdowy trwa, w zależności od pogody i dostępności pokarmu, od 48 do 54 dni. W skrajnych przypadkach młode wylatują dopiero po 70 dniach.

Zasadnicze zagrożenie dla piskląt — pomijając niedobór pokarmu — stanowi drapieżnictwo ze strony jastrzębia. Okres prowadzenia młodych jest w porównaniu z młodymi kani czarnych dość krótki i rzadko przekracza trzy tygodnie. Następnie młode ptaki rozpraszają się, a najczęściej także ptaki dorosłe opuszczają bezpośrednie otoczenie gniazda.

W naturze sporadycznie stwierdzano lęgi mieszane między kanią rudą a kanią czarną. Kania czarna była najczęściej osobnikiem żeńskim. Znane są również udane lęgi między samcem kani czarnej a samicą hybrydową. W niewoli takie lęgi mieszane występują częściej. W parku przyrody Aukrug w środkowym Holsztynie para mieszana z powodzeniem gniazdowała przez 6 lat. Po niepojawieniu się kani rudej jej miejsce zajął najwyraźniej hybryd z wcześniejszego lęgu.

Kania ruda jest jednym z trzech gatunków z rodzaju Milvus. Oprócz formy nominatywnej Milvus milvus milvus opisano także podgatunek M. milvus fasciicauda, endemiczny dla zachodnich i południowo-zachodnich wysp Republiki Zielonego Przylądka. Podgatunek ten po raz ostatni stwierdzono w 1999 roku w liczbie dwóch osobników. Wszystkie schwytane i przeanalizowane później kanie z Wysp Zielonego Przylądka były kaniami czarnymi formy nominatywnej Milvus migrans migrans. Wydaje się więc, że M. milvus fasciicauda wymarł. Pozycja taksonomiczna kani zielonoprzylądkowej pozostaje niejasna: mogła ona być gatunkiem reliktowym, istniejącym przed rozdzieleniem się obu gatunków kani rudej i kani czarnej, albo w dużej mierze ustabilizowaną hybrydą tych dwóch gatunków. Badania molekularno-genetyczne na skórkach muzealnych z końca XIX wieku wykazały jednak, że ptaki o cechach typowych dla fasciicauda należy zaliczyć do kladu kani rudej.

Wyraźne spadki w głównych obszarach lęgowych sprawiły, że Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) na początku tysiąclecia podniosła status populacji na czerwonej liście do NT (= near threatened, bliski zagrożenia).[24] Ze względu na rosnącą populację IUCN w 2021 roku zmieniła klasyfikację na LC (= least concern, najmniejszej troski).

Przyczyny spadku liczebności populacji w latach 1990–1996 leżą przede wszystkim w intensyfikacji i przekształceniu rolnictwa. Szczególnie negatywnie wpłynęło to po przełomie ustrojowym na populacje kani rudej we wschodnich Niemczech, gdzie regionalnie odnotowano straty przekraczające 50 procent oraz wyraźny spadek wskaźników reprodukcji. Istotnymi czynnikami było pogorszenie dostępności pokarmu wskutek zmiany terminów koszenia w następstwie nasilonej uprawy zbóż ozimych i rzepaku, a także spadek hodowli bydła – przy jednoczesnym ograniczeniu gospodarki pastwiskowej i uprawy zielonki z regularnym koszeniem. Ponadto do spadku przyczyniają się ruch drogowy, wtórne zatrucia poprzez spożycie zatrutych zwierząt łownych, prześladowanie w formie celowego trucia, odstrzału oraz straty wskutek kolizji z napowietrznymi liniami energetycznymi i turbinami wiatrowymi. Poważne są również straty spowodowane nielegalnymi odstrzałami, głównie podczas przelotów ptaków i w obszarach zimowania. W rezultacie wiele ptaków wiosną nie wraca. Na terenach lęgowych dochodzi do strat w lęgach wskutek prac leśnych prowadzonych w okresie lęgowym w pobliżu gniazd. Pomimo surowych zakazów i regulacji wynikających z unijnej dyrektywy ptasiej, istnieją tu nadal ogromne braki w zakresie kontroli.

Projekt badawczy Life-Eurokite, który do początku 2022 roku badał przyczyny śmierci 556 martwych kani rudych wyposażonych w nadajniki GPS, doszedł do wstępnego wniosku, że największym zagrożeniem dla kań rudych w Europie są zatrute przynęty. Kanie rude giną przy tym po spożyciu zatrutych małych ssaków, takich jak szczury i myszy. Następnie kolejno znalazły się: ruch drogowy, nielegalny odstrzał, porażenie prądem na słupach energetycznych, wypadki z pojazdami szynowymi, a na siódmym miejscu turbiny wiatrowe. Według kierownika badań Rainera Raaba kolizja kani rudej z turbiną wiatrową to «niezwykle rzadkie zdarzenie», które występuje przede wszystkim wtedy, gdy kania ruda jest wyczerpana po długim locie lub gdy widoczność jest słaba. W komunikacie prasowym projekt badawczy Life-Eurokite po wyemitowaniu reportażu Frontal wyjaśnił: «Wyniki te nie są same w sobie przekładalne na aktualną debatę o przyczynach śmierci kani rudej w Niemczech (nawet jeśli w reportażu zostało to tak przedstawione), ponieważ przyczyny śmierci w Europie są nierównomiernie rozłożone. Na przykład zatrucia i nielegalne odstrzały oraz porażenia prądem na liniach energetycznych występują w Niemczech znacznie rzadziej niż w innych krajach europejskich» i dochodzą do wniosku: «Na obecnym etapie projektu nie można wykluczyć, że w przyszłości dojdzie do przesunięć w częstotliwości przyczyn śmierci.» Opublikowane wkrótce po reportażu Frontal stanowisko „Grupy roboczej ds. kani rudej” wyciągnęło dla Niemiec z tego oraz starszego materiału danych inne wnioski i skrytykowało metodykę badania Life-Eurokite. Badacze podkreślili, że w ciągu ostatnich 15 lat kolizje z turbinami wiatrowymi, stanowiące 15%, były jedną z najczęstszych przyczyn śmierci zarówno ptaków pierwszorocznych, jak i starszych, oraz że w porównaniu z wcześniejszymi dekadami znacznie wzrosły.

O ofiarach zderzeń znalezionych w parkach wiatrowych informuje statystyka kolizji prowadzona od 2002 roku przez państwową stację ochrony ptaków Brandenburgii. W przypadku kani rudej liczba ta wynosiła w Niemczech łącznie 629 w okresie od 2002 do maja 2021 roku, częściej dotyczyło to jedynie myszołowów zwyczajnych z 683 ofiarami. Liczby te nie pozwalają na wyciągnięcie wniosków, jak kolizje wpływają na populację. Również dotychczas najobszerniejsze badanie na ten temat (badanie PROGRESS, 2016) nie zdołało odpowiedzieć na to pytanie. W przeprowadzonym w 2019 roku porównaniu rozwoju populacji kani rudej przez Federację Niemieckich Awifaunistów w latach 2005–2014 z gęstością elektrowni wiatrowych w roku 2015 ujawniły się różnice regionalne. Odnotowano wyraźny wzrost liczebności w południowo-zachodnich i zachodnich Niemczech, wyłącznie na obszarach, gdzie dotychczas niemal nie stały elektrownie wiatrowe, natomiast wyraźny spadek liczebności w powiatach o dużej gęstości elektrowni wiatrowych, na przykład w Saksonii-Anhalt i Ostwestfalii. Średnio wykazano wysoce istotną ujemną korelację między zmianą liczebności kani rudej a gęstością elektrowni wiatrowych na poziomie powiatu, co oznacza, że przy wzrastającej gęstości elektrowni wiatrowych liczba kań rudych maleje. Na podstawie najnowszych danych IUCN i BirdLife International zaklasyfikowały jednak kanię rudą jako już niezagrożoną.

Kanie rude mogą dożywać sędziwego wieku. Jedna kania ruda znaleziona na wolności miała prawie trzydzieści lat. Rzeczywista oczekiwana długość życia ptaków żyjących na wolności jest jednak znacznie niższa. W badaniu z 2009 roku 2/3 z 44 schwytanych w Turyngii kań rudych miało od trzech do siedmiu lat. Tylko 16% było starszych niż 10 lat.

Szczególnie pierwsza wędrówka kończy się dla wielu kań rudych śmiertelnie. Pod koniec pierwszego roku życia z jednego rocznika żyje około 60–65 procent. Wraz z rosnącym doświadczeniem tempo ubytku zwalnia, tak że po trzech latach przy życiu pozostaje jeszcze około 35–45 procent rocznika i może przystąpić do lęgów. Liczby te zależą jednak od wielu czynników, dlatego należy je traktować jedynie jako wartości przybliżone. Brak pokarmu, odstrzał, kolizje z przeszkodami i liniami energetycznymi oraz zatrucia to najczęstsze przyczyny wczesnej śmierci.

Co Wild beim Wild robi na rzecz ochrony kań rudych?

Angażujemy się na rzecz zachowania populacji i ich siedlisk oraz ich wzajemnego połączenia. Naturalne korytarze umożliwiają wymianę genetyczną między poszczególnymi populacjami. Nie tylko ochrona predatorów, lecz także ich zwierząt łownych jest istotnym elementem naszej pracy. Dokonuje się to poprzez obronę dzikich zwierząt przed zbędnym polowaniem i kłusownictwem, gdziekolwiek to możliwe.

Portrety zwierząt