19. juni 2026, 07:58

Søg

Den røde glente

Den røde glente (Milvus milvus), også kaldet rød glente eller gaffelhale, er en rovfugleart fra familien af høgefugle (Accipitridae).

Den velvoksne rovfugl på størrelse med en musvåge med lange og smalle vinger har sit udbredelsestyngdepunkt i Europa. Kun få røde glenter yngler også i Nordvestafrika.

Karakteristisk for denne elegante flyver er den kløftede hale (minder om et M = Milan) samt de markante hvide vingefelter foran de dybt fingrede sorte håndsvingfjer.

Røde glenter er deltrækfugle. De fleste fugle i Mellemeuropa forlader deres yngleområder i det sene efterår og trækker mod sydvest. De bliver for det meste i det sydvestlige Europa, kun ganske få trækker videre til Sahel-områderne i Afrika. I stigende antal forsøger røde glenter også at overvintre i deres mellemeuropæiske yngleområder.

Røde glenter lever overvejende af små pattedyr, hvirvelløse dyr, padder samt mindre fugle og ådsler.

Efter meget store bestandstab mod slutningen af det 20. århundrede er bestandene cirka siden 2010 igen steget markant, så arten i nogle områder kunne etablere sig på ny eller i forstærket grad.

I modsætning til den nært beslægtede, lidt mindre sorte glente er udbredelsen af den røde glente i det væsentlige begrænset til Europa. Den yngler især i åbne landskaber, der er gennemsat med små skove eller buskads. Den er betydeligt mindre vandbunden end den sorte glente. De fleste røde glenter i det centrale Mellemeuropa samt dem, der yngler i Nord- og Østeuropa, er trækfugle, mens en varierende høj procentdel af ynglefuglene fra det vestlige og sydvestlige Mellemeuropa i årevis forbliver standfugle i yngleområdet.

Den røde glente er en let bestemmelig rovfugleart. Den lader sig nemmest forveksle med den sorte glente, men også for denne nært beslægtede glenteart findes der gode kendetegn til at skelne dem fra hinanden.

Der Rotmilan ist grösser als ein Mäusebussard und etwas grösser als der Schwarzmilan; er hat ausgesprochen lange Flügel und einen langen, gegabelten Schwanz. Der sitzende Vogel wirkt rötlichbraun, wobei eine deutlich hellere, meist ockerfarbene Federsäumung vor allem der Deckfedern des Oberflügels und des Rückengefieders einen kontrastreichen Gesamteindruck vermittelt. Das Kopf-, Nacken- und Kehlgefieder erwachsener Rotmilane ist strahlend hell, fast weiss, und weist auffallende schwarze Federnschäfte auf, die diese Körperpartien schwarz gestrichelt erscheinen lassen. Der ziemlich kräftige Schnabel ist an der Basis gelb, am Schnabelhaken dunkelgrau oder schwarz. Die kurzen Beine sind gelb, die Krallen schwarz. Die Iris erwachsener Vögel ist blassgelb. Das deutlich schwarz längs gestrichelte Bauchgefieder ist etwas heller und leuchtender rötlichbraun als das Rückengefieder; ebenso gefärbt sind die Unterflügeldeckfedern. Die Arm- und Handschwingen sind an ihren Enden sehr dunkel, fast schwarz.

Im Flug fallen vor allem die langen, relativ schmalen Flügel und der tief gegabelte, rostrote Schwanz auf, der immer in Bewegung ist und auch voll gefächert noch eine Kerbung aufweist. In der Oberansicht kontrastieren die schwarzen Arm- und Handschwingen stark mit dem übrigen, rötlichbraunen Gefieder. Noch kontrastreicher ist das Flugbild von unten, da die Handschwingen an der Basis weiss sind und ein ausgedehntes weisses Flügelfeld bilden, während im Flügelbug meist ein schwarzes Abzeichen zu erkennen ist. Die äussersten, tief gefingerten Handschwingen sind in ihrem letzten Drittel schwarz. Im Segelflug sind die Armschwingen leicht über die Horizontale angehoben, die Handschwingen jedoch gerade oder leicht gesenkt, was ein erkennbar geknicktes Flügelprofil ergibt. Die Flügel sind in fast jeder Flugposition im Carpalgelenk deutlich gewinkelt.

Die Geschlechter unterscheiden sich in der Färbung nicht, auch das Jugendgefieder ähnelt stark dem Erwachsenenkleid. Bestes und bei sehr gutem Licht auch feldornithologisch brauchbares Bestimmungsmerkmal juveniler Individuen ist der mehr sandfarbene, nicht hellgrau-weisse Kopf und das eher gesprenkelt (nicht längsgestrichelt) wirkende, mehr blassrötlich braune Bauchgefieder. Bei ganz jungen flüggen Rotmilanen kann der Schwanz am äussersten Rand noch eine Rundung aufweisen, da die äussersten Steuerfedern noch nicht ihre volle Länge erreicht haben.

Den reverse kønsdimorfisme er hos den røde glente, ligesom hos den sorte glente, ikke særlig tydelig med hensyn til kropsstørrelse, men noget mere udtalt med hensyn til kropsvægt. De tungeste hanner vejer 1,1 kilogram; i gennemsnit ligger vægten lidt under et kilogram (0,93 kg). De tungeste hunner vejer 1,4 kilogram, gennemsnittet ligger på 1,06 kilogram. Kropslængden varierer mellem 60 og 73 centimeter, hvoraf mellem 31 og 39 centimeter udgøres af halen. Vingefanget er 150 til 180 centimeter.

Voksne fugle fælder årligt hele deres fjerdragt. Denne komplette fældning begynder med kropsfjerene allerede i yngleperioden og afsluttes med skiftet af svingfjer og halefjer (oftest i overvintringsområderne). Nogle ungfugle skifter dele af kropsfjerene kort efter udflyvningen; en komplet fældning begynder hos alle ungfugle om foråret i deres 2. leveår og er afsluttet sidst på sommeren/tidligt på efteråret. Fra da af har unge røde glenter samme udseende som fuldt udfarvede, ældre individer.

Røde glenter er akustisk mindre iøjnefaldende end sorte glenter. Især uden for parringstiden og længere væk fra reden forholder de sig stort set tavse, bortset fra føde-stridigheder med andre fugle som krager, musvåger eller andre glenter, der oftest udkæmpes meget højlydt. Det mest iøjnefaldende kald er et højt, i klangfarven stærkt varierende, men oftest skingert, langtrukket wiiieeh, hvortil yderligere elementer føjes i en faldende og stigende tonekurve. Det første element er langtrukket, ofte klagende, de efterfølgende slutter sig til i bølger og bliver kortere, til sidst ofte snublende.

Den røde glente er en rovfugl i åbne landskaber, gennemskåret af mindre og større beplantninger. Den er betydeligt mindre vandbundet end nominatformen af den sorte glente, som den dog ofte yngler i tæt naboskab med. Foretrukne levesteder er landbrugslandskaber med markbeplantninger, ofte også parklandskaber og strukturerede skovbryn, der grænser op til åbent land, sjældnere hede- og moseområder, så længe der findes træer som redesteder. Ofte udnytter den de gunstige opvindsforhold i snævrere floddale eller på bjergskråninger.

Til at jage har den brug for åbent kulturlandskab, græsland og kvæggræsgange. Derudover kan også vådområder fungere som fødesøgningsområder. Afhøstede eller netop pløjede kornmarker indgår lige så meget i fødesøgningen som motorveje og lossepladser, sidstnævnte dog ikke i samme omfang som hos sortglenten.

Generelt er den røde glente en beboer af lavlandet og bakkelandskaberne op til omkring 800 m. I den schweiziske Jura ligger enkelte yngleplaceringer ved næsten 1200 m. I Pyrenæerne kendes forekomster i det subalpine bælte. Historiske yngleplaceringer i Kaukasus og i Høje Atlas lå i højder på næsten 2500 m.

Ligesom sortglenten er også den røde glente i vid udstrækning en fødegeneralist, men er i modsætning til denne en mere ydedygtig, aktiv jæger. Fisk og ådsler æder den ganske vist også, men sjældnere end sortglenten. Føde- og jagtvanerne er individuelt ret forskellige. I yngletiden består hovedføden af smågnavere og fugle. Efter mængde og vægt dominerer hos pattedyrene markmus (Microtus sp.) og muldvarpe (Talpidae), hos fuglene meget tydeligt stæren. Også forskellige duer (Columbidae), kragefugle (Corvidae) og større drosler (Turdidae), såsom solsorte (Turdus merula), sjaggere (Turdus pilaris) og misteldrosler (Turdus viscivorus), bliver relativt hyppigt nedlagt. Der, hvor europæisk hamster (Cricetus cricetus) endnu forekommer forholdsvis hyppigt, for eksempel i Østpolen, kan denne blive til hovedbytte. Ofte er der ved nedlagte fugle tale om sårede eller syge individer eller om ungfugle. I vandrige områder kan fisk, blandt dem især hvidfisk som skaller (Rutilus rutilus) og brasen (Abramis brama), dominere vægtmæssigt. Den røde glente erobrer både levende og døde eller døende fisk, der driver på vandoverfladen eller er skyllet op på bredden. Ikke ubetydelig er mængden af hvirvelløse dyr, som den røde glente optager både i flugten og på jorden. Især om foråret kan forskellige biller (Coleoptera) samt regnorme (Lumbricidae) være en vigtig fødebestanddel. Andelen af krybdyr og padder i den samlede fødemængde er regionalt meget forskellig, i sydlige bestande som regel noget større end i Mellem- eller Nordeuropa.

Der Rotmilan ist ein Suchflugjäger offener Landschaften, der grosse Gebiete seines Nahrungsreviers in einem relativ niedrigen und langsamen Gleit- und Segelflug systematisch nach Beute absucht. Er ist Überraschungsjäger, der bei erfolglosem Angriff in der Regel abstreicht und das verfehlte Beutetier nicht weiterverfolgt. Nicht selten ist er auch schreitend auf dem Boden zu sehen, wo er vor allem nach Insekten und Regenwürmern sucht. Erspähte Beutetiere nimmt der Rotmilan im Darüberfliegen vom Boden auf, ohne dabei zu landen. Auch Fische greift er nach Seeadlerart von der Wasseroberfläche ab und trägt sie davon. Vögel vermag er gelegentlich im Flug oder auf Ästen zu überraschen und zu schlagen, meistens jedoch erbeutet er sie auf dem Boden. Die Beutetiere tötet er in der Regel nicht mit den Krallen, sondern durch kräftige Schnabelhiebe.

Rotmilane berauben auch andere Vögel, vor allem Schwarzmilane, Krähen und Möwen. Sie jagen ihnen als Beuteschmarotzer die Beute ab oder belästigen sie so lange, bis sie bereits verschluckte Nahrung wieder Auswürgen. Vor allem im Winter scheint diese Art des Nahrungserwerbs zu einem nicht unbeträchtlichen Anteil den Nahrungsbedarf zu decken.

Insgesamt ist der Rotmilan in seinen Nahrungserwerbsstrategien sehr flexibel und nutzt günstige Gelegenheiten geschickt aus. Wo durch Mahd- und Erntearbeiten zuvor unzugängliche Beute freigelegt wird, sind Rotmilane schnell zur Stelle. Bis zu ihrem Umbruch bieten auch abgeerntete Felder gute Nahrungsressourcen, auf die sich Rotmilane zügig einstellen können.

Bei ausreichendem Nahrungsangebot und ausserhalb der Brutzeit beginnt der Rotmilan erst einige Zeit nach Sonnenaufgang mit den ersten Beuteflügen und kann seine Jagdflüge bereits einige Stunden vor Sonnenuntergang beenden. Während des Tages legt er, meist in Horstnähe, längere Ruhepausen ein, die er auch zur intensiven Gefiederpflege nutzt.

Die Grösse des zur Nahrungsbeschaffung genutzten Areals hängt vom jeweiligen Angebot an Beutetieren ab. Verschiedene Untersuchungen ergaben, dass Nahrungsflüge selten weiter als zwei Kilometer vom Horst wegführen. Meist bleibt der nahrungssuchende Vogel in Sichtweite des Horsts.

Aktivitetstiden er ved godt udbud af byttedyr påfaldende kort, men kan, især i yngletiden, begynde allerede i den tidlige morgengry og først slutte ved mørkets frembrud. Igen og igen holder den røde glente dog rigelige hvilepauser mellem byttejagterne, også når ungerne i umiddelbar nærhed energisk tigger.

Uden for yngletiden er den røde glente meget selskabelig og udviser ingen territorial adfærd. Arten overnatter næsten altid i større sovefællesskaber og flyver også samlet ud på jagt. Disse sovefællesskaber kan omfatte flere hundrede individer. Ofte kan man i disse glenteansamlinger iagttage «legende» adfærd såsom indbyrdes drilleri samt synkrone flyvelege hos nogle af fuglene. Lejlighedsvis brækker røde glenter koglekapper af under flyvningen, blot for at lade dem falde.

Også i yngletiden er den territoriale adfærd ikke særlig udpræget, men begge partnere forsvarer reden og dens nærmeste omgivelser (op til omkring 100 meter) samt det overliggende luftrum mod artsfæller og fremmede indtrængere. Herved stiger glenterne højt op og angriber den indtrængende ret energisk oppefra. For det meste forfølger især hannen den et stykke tid, mens hunnen ret hurtigt vender tilbage til reden. Et eget fødeterritorium gør den røde glente som regel ikke krav på; kun ved meget ringe fødetilgængelighed udviser enkeltynglende par også i denne henseende territorial adfærd. Røde og sorte glenter kan yngle meget tæt på hinanden. Ved stridigheder om en gunstig redeplads eller en allerede opført rede er den røde glente her som regel den underlegne.

Denne arts trækstrategier er ikke ensartede. Samlet set er der i de seneste to årtier konstateret en forkortelse af trækvejene og en stigende tendens til, at arten bliver i ynglesteder, der tidligere blev forladt om vinteren. Vintre med mindre sne samt et større, altid tilgængeligt fødeudbud på lossepladser og langs stærkt trafikerede veje gør det også muligt for mange mellem- og nogle nordeuropæiske bestande at blive i yngleområdet om vinteren. De største vinterbestande i Mellem- og Nordeuropa findes i det nordlige Harz-forland, i Schweiz (for eksempel ved Neerach), i Baden-Württemberg samt i Sydsverige. I nogle overvintringsområder i Schweiz og i Sydsverige blev (og bliver) de overvintrende fugle støttet med fodring. I Baden-Württemberg gik antallet af overvintrende røde glenter løbende tilbage i takt med lukningen af nogle lossepladser.

Flertallet af de nord- og mellemeuropæiske røde glenter forlader dog yngleområdet om efteråret og trækker mod sydvest, især til Spanien. Ynglefuglene i det sydvestlige Mellemeuropa, Italien, Frankrig og Spanien samt de få røde glenter i Sydøsteuropa og Nordafrika er derimod overvejende standfugle, med varierende vidtrækkende fødesøgningsflyvninger inden for overvintringsområdet. I Spanien falder overvintringsregionerne sammen med yngleområderne for de der residente røde glenter. De ligger især i Nord- og Sydmeseta, i Ebro-bassinet, i Extremadura samt i dele af Sydandalusien.

Røde glenter trækker om dagen og som regel enkeltvis eller i små flokke. På efterårstrækket er trækfællesskaberne normalt mere individrige end på forårstrækket. På grund af de relativt korte trækafstande forlader røde glenter først yngleområdet sent, sjældent før midten af september, de fleste i første halvdel af oktober. Hunnerne trækker omkring en til to uger før hannerne bort. Omvendt dukker de første trækkende røde glenter meget tidligt op igen i yngleområdet, allerede i midten af februar, mens flertallet følger efter i slutningen af februar og i de første ti dage af marts. En stor del af de etårige og mange toårige røde glenter trækker på deres første forårstræk ikke tilbage til yngleområdet, men tilbringer sommeren enten i overvintringsområdet eller strejfer omkring i mindre flokke i Syd- og Mellemfrankrig, til dels også i Schweiz.

Røde glenter bliver i undtagelsestilfælde forplantningsdygtige allerede i deres første leveår, men yngler som regel først for første gang i tredje leveår. Parbindingens art og varighed varierer. Stort set monogame yngletidsægteskaber er reglen, men der er observeret både flerårige varige ægteskaber og partnerskift i yngletiden. Hos standfugle synes parbindingen at være mere stabil end hos trækfugle, hvor de højere dødelighedsrater som følge af trækket tvinger til hyppigere partnerskift. Arten er meget trofast over for ynglestedet. Også kønsmodne ungfugle forsøger som regel at slå sig ned i nærheden af deres fødested, selv når der i en bredere omkreds ville være egnede ynglepladser til rådighed. Det fører ifølge Walz i tæt befolkede habitater for røde glenter til en forhøjelse af alderen for første yngling på grund af mangel på egnede ynglepladser.

Hos fugle, der overvintrer i Central- og Østeuropa, blev der konstateret parringsadfærd under hele overvintringsperioden. I yngleområdet ankommer de senere partnere ofte tidsforskudt, ikke sjældent med op til tolv dage (i undtagelsestilfælde op til fire uger), hvorved enten hunnen eller hannen kan ankomme først. Nogle ankommer allerede løst parret til yngleområdet. Der begynder standfuglene allerede midt til sidst i februar med hovedparringen, trækfuglene i gennemsnit cirka to til tre uger senere.

Rød glentes parringsspil er ikke særlig iøjnefaldende. Det består i det væsentlige af redebygning, fælles flyvninger over redestedet og hyppige parringer, der varer ved helt ind i ungeperioden. Hunnen opfordrer til parring med stille trillende kald, en vandret sammenkrøbet kropsholdning og sænket hoved. Som regel flyver hannen derefter direkte mod sin mage og lander på dens ryg. Spektakulære stejle styrtdyk over redeterritoriet, hvor to voksne fugle kløer sig ind i hinanden, forekommer hos rød glente ligesom hos mange andre rovfugle. Efter en gennemgang af forskellige undersøgelser om dette emne tolkes denne adfærd, der kaldes «cartwheeling», nu for det meste som afvisning af rivaler. Det er også tænkeligt, at denne adfærd både optræder ved afvisning af rivaler og – i en ændret form – som et parringsritual. Allerede i redebygningsfasen indstiller hunnen i vid udstrækning sine egne fødesøgningsflyvninger og forsynes fra dette tidspunkt af hannen, indtil den cirka to til tre uger efter klækningen igen selv deltager i fødeskaffelsen.

Redebygningen eller istandsættelsen af en gammel rede begynder straks efter partnernes ankomst i yngleterritoriet. Redestederne og redetræerne er meget forskellige, men i Centraleuropa drejer det sig hovedsageligt om ege, bøge eller fyrretræer. Klippeyngel forekommer hos bestandene på Balearerne og hos de nordafrikanske røde glenter. I meget sjældne tilfælde er der også konstateret redesteder på gittermaster. Som regel ligger rederne relativt højt og i kraftige træer, men der er også konstateret rede meget lavt placeret i svage træer. Røde glenter vælger gerne redetræer langs stejle skråninger eller over klippeskrænter, fortrinsvis i randområder, eller i stærkt udtyndede bestande. Redegrundlaget er som regel en kraftig stammegaffel, mere sjældent en gaffel i en kraftig sidegren. Begge partnere deltager i redebygningen. Grundstrukturen består af kraftige kviste og grene, som de samler op fra jorden eller river af træer med næbbet eller kløerne. Rederne polstrer fuglene med forskelligt, blødt, organisk materiale, men også med kulturaffald såsom folier, plastikposer eller bindegarn. Sidstnævnte fører ikke sjældent senere til strangulering af en redeunge. Plastikmaterialer forhindrer en jævn luftcirkulation og kan føre til gennemvædning og underafkøling af ungerne.

Størrelsen på de røde glenters rede varierer meget. De kan være påfaldende små og temmelig skødesløst sammensat, med diametre på kun mellem 45 og 60 centimeter. Reder, der bruges over flere år, er dog massive konstruktioner med en diameter på en meter og mere og en højde på over 40 centimeter.

Kuldet består normalt af tre æg, sjældnere af et, to eller fire æg. Der er også fundet kuld med fem æg. Æggene vejer omkring 60 gram og måler i gennemsnit 57 × 45 millimeter. De svarer i størrelse og form til et mellemstort hønseæg. På en grålig-hvid bund har de rødligbrune pletter af forskellig styrke samt sortagtige guirlander. Lægningen begynder i Mellemeuropa tidligst i slutningen af marts, men som regel først i begyndelsen til midten af april. Frem til maj kan der findes friske kuld. I Sydeuropa begynder lægningen omkring to uger tidligere, i de nordligste udbredelsesområder ikke før slutningen af april, begyndelsen af maj. Røde glenter ruger kun én gang om året; kun ved tidligt tab af kuldet forekommer et erstatningskuld, oftest i en anden rede.

Æggene udruges næsten udelukkende af hunnen i omkring 32 til 33 dage, og det allerede intensivt efter det første æg, så ungerne opdrættes med tydelige forskelle i udvikling. Kun i kort tid overtager hannen rugningen. I de første to til tre uger bliver hunnen næsten konstant ved reden, vogter og giver skygge til ungerne og fodrer dem med den føde, som hannen bringer, og som især består af smågnavere og fugle. Redetiden er, afhængigt af vejr og fødeudbud, mellem 48 og 54 dage. I ekstreme tilfælde flyver ungerne først ud efter 70 dage.

Den væsentligste trussel mod ungerne ligger – bortset fra mangel på føde – i prædation fra duehøgen. Førelsestiden er sammenlignet med den hos unge sorte glenter ret kort og overstiger sjældent tre uger. Derefter spredes ungfuglene, og som regel forlader også de gamle fugle redens umiddelbare omgivelser.

I det fri er der lejlighedsvis konstateret blandingsyngel mellem rød og sort glente. Den sorte glente var oftest hunfuglen. Også vellykkede yngel mellem en sort glente-han og en hybrid hun blev kendt. I fangenskab forekommer sådanne blandingsyngel hyppigere. I naturparken Aukrug i Mellemholsten ynglede et blandingspar med succes i 6 år. Da den røde glente udeblev, trådte tilsyneladende en hybrid fra et tidligere kuld i dens sted.

Den røde glente er en af i alt tre arter inden for slægten Milvus. Foruden nominatformen Milvus milvus milvus blev der også beskrevet underarten M. milvus fasciicauda, der forekommer endemisk på de vestlige og sydvestlige øer i Kap Verde. Denne underart blev sidst registreret i 1999 med to individer. Alle senere fangede og analyserede glenter fra Kap Verde var sorte glenter af nominatformen Milvus migrans migrans. M. milvus fasciicauda synes således at være uddød. Den taksonomiske placering af Kap Verde-glenten forbliver uklar: Den kan have været en relikt-art, der eksisterede før adskillelsen af de to arter rød glente og sort glente, eller en stort set stabiliseret hybrid mellem disse to arter. Molekylærgenetiske undersøgelser af museumsskind fra slutningen af det 19. århundrede viste dog, at fugle med de for fasciicauda typiske kendetegn skal placeres i den røde glentes klade.

Markante tilbagegange i de vigtigste yngleområder førte til, at Den Internationale Naturbeskyttelsesunion (IUCN) i begyndelsen af årtusindet opgraderede bestanden på den røde liste til NT (= near threatened). [24] På grund af en voksende population ændrede IUCN i 2021 klassificeringen til LC (= least concern, ikke truet).

Årsagerne til de bestandsfald, der blev oplevet mellem 1990 og 1996, ligger frem for alt i intensiveringen og omlægningen af landbruget. Dette virkede særligt negativt efter Murens fald på rød glentes bestande i det østlige Tyskland, hvor man regionalt registrerede tab på mere end 50 procent og et tydeligt fald i reproduktionstallene. Væsentlige faktorer var forringelsen af fødetilgængeligheden som følge af ændrede slættidspunkter på grund af den øgede dyrkning af vintersæd og raps samt et fald i kvæghold – med samtidig mindre græsningsdrift og grøntfoderdyrkning med regelmæssig slåning. Desuden bidrager trafik, sekundær forgiftning ved indtagelse af forgiftede byttedyr, forfølgelse gennem forsætlig forgiftning, nedskydning samt ulykkestab ved luftledninger og vindmøller til faldet. Alvorlige er endvidere tab som følge af illegale nedskydninger, fortrinsvis under fugletrækket og i overvintringsområderne. Som følge heraf vender mange dyr ikke tilbage om foråret. I yngleområderne opstår der yngletab på grund af skovarbejde i yngletiden nær reden. Trods strenge forbud og regler i henhold til EU's fuglebeskyttelsesdirektiv består der her stadig enorme mangler med hensyn til kontrol.

Forskningsprojektet Life-Eurokite, som indtil begyndelsen af 2022 undersøgte dødsårsagen for 556 døde røde glenter udstyret med GPS-sendere, nåede frem til det foreløbige resultat, at den største fare for røde glenter i Europa er forgiftede madder. De røde glenter dør herved efter at have ædt forgiftede smågnavere som rotter og mus. Derefter fulgte vejtrafikken, ulovlig nedskydning, elektrisk stød på elmaster, ulykker med skinnekøretøjer og på syvendepladsen vindkraftanlæg. Ifølge studieleder Rainer Raab er en kollision mellem en rød glente og et vindkraftanlæg en «yderst sjælden begivenhed», som især indtræffer, når en rød glente er udmattet efter en lang flyvning, eller når sigtbarheden ikke er god. I en pressemeddelelse præciserede forskningsprojektet Life-Eurokite efter udsendelsen af Frontal-reportagen: «Disse resultater kan ikke per se overføres til den aktuelle debat om dødsårsager for den røde glente i Tyskland (selv om det blev fremstillet sådan i indslaget), da dødsårsagerne i Europa er ujævnt fordelt. Således forekommer eksempelvis forgiftninger og ulovlige nedskydninger samt elektrisk stød på elledninger væsentligt sjældnere i Tyskland end i andre europæiske lande, og de konkluderer: «På det nuværende projektstadie kan det ikke udelukkes, at der i fremtiden vil ske forskydninger i hyppigheden af dødsårsager.» En udtalelse fra «Fachgruppe Rotmilan», offentliggjort kort efter Frontal-reportagen, drog for Tyskland andre konklusioner ud fra dette og ældre datamateriale og kritiserede systematikken i Life-Eurokite-studiet. Forskerne understregede, at kollisioner med vindkraftanlæg i de seneste 15 år med 15 % har været en af de hyppigste dødsårsager både hos førsteårsfugle og hos ældre fugle og er steget markant sammenlignet med tidligere årtier.

En kollisionsstatistik, der siden 2002 er ført af den statslige fugleværnsstation i Brandenburg, giver oplysninger om de slagofre, der findes i vindmølleparker. For den røde glentes vedkommende lå dette tal mellem 2002 og maj 2021 på i alt 629 i Tyskland, kun musvåger var med 683 slagofre hyppigere ramt. Disse tal giver ikke mulighed for at drage konklusioner om, hvordan kollisioner påvirker bestanden. Heller ikke den hidtil mest omfattende undersøgelse om dette emne (PROGRESS-undersøgelsen, 2016) kunne besvare dette spørgsmål. Ved en sammenligning, der blev gennemført i 2019 af den røde glentes bestandsudvikling fra 2005 til 2014 udført af Dachverband Deutscher Avifaunisten med vindmølletætheden i 2015, viste der sig regionale forskelle. Der var tydelige bestandsstigninger i det sydvestlige og vestlige Tyskland, udelukkende i områder, hvor der hidtil næsten ingen vindmøller stod, derimod tydelige bestandsfald i kredse med høj vindmølletæthed, for eksempel i Sachsen-Anhalt og Ostwestfalen. I gennemsnit viste der sig en højsignifikant negativ korrelation mellem ændringen i den røde glentes bestand og vindmølletætheden på landkredsniveau, det vil sige, at antallet af røde glenter falder ved stigende vindmølletæthed. På grundlag af de nyeste data har IUCN og BirdLife International dog klassificeret den røde glente som ikke længere truet.

Røde glenter kan blive meget gamle. En rød glente, der blev fundet i frihed, var næsten tredive år gammel. Den faktiske levealder for vildtlevende fugle er dog betydeligt lavere. I en undersøgelse fra 2009 var 2/3 af 44 røde glenter fanget i Thüringen mellem tre og syv år gamle. Kun 16 % var ældre end 10 år.

Især den første træk ender dødeligt for mange røde glenter. Ved udgangen af det første leveår lever omkring 60-65 procent af en fødselsårgang. Med voksende erfaring aftager dødeligheden, så der efter tre år stadig er omkring 35-45 procent af en årgang i live, som kan komme til at yngle. Disse tal afhænger dog af mange faktorer, så de skal kun ses som tilnærmelsesværdier. Mangel på føde, nedskydning, kollisioner med forhindringer og elledninger samt forgiftninger er de hyppigste tidlige dødsårsager.

Hvad gør Wild beim Wild for at beskytte de røde glenter?

Vi engagerer os for, at bestande og deres levesteder bevares og forbindes med hinanden. Naturlige korridorer muliggør den genetiske udveksling mellem enkelte bestande. Ikke kun beskyttelsen af predatorerne, men også af deres byttedyr er en væsentlig del af vores arbejde. Dette sker ved, at vi forsvarer de vilde dyr mod den unødvendige jagt og krybskytteri, hvor det er muligt.

Dyreportrætter