19 iunie 2026, 07:58

Caută

Gaia roșie

Gaia roșie (Milvus milvus), numită și gaie roșie sau erete regal, este o specie de pasăre de pradă din familia accipitridelor (Accipitridae).

Această pasăre de pradă, de mărimea unui șorecar comun, cu aripi lungi și înguste, are centrul de răspândire în Europa. Doar câteva gaie roșii cuibăresc și în nord-vestul Africii.

Caracteristice acestui zburător elegant sunt coada bifurcată (amintind de un M = Milan), precum și câmpurile albe pronunțate ale aripilor din fața penelor de mână negre, adânc digitate.

Gaia roșie este o specie parțial migratoare. Majoritatea păsărilor din Europa Centrală își părăsesc zonele de cuibărit la sfârșitul toamnei și migrează spre sud-vest. De obicei rămân în sud-vestul Europei, doar foarte puține continuă până în zonele Sahel din Africa. Tot mai multe gaie roșii încearcă să ierneze și în zonele lor de cuibărit din Europa Centrală.

Gaia roșie se hrănește în principal cu mamifere mici, nevertebrate, amfibieni, precum și păsări mai mici și hoituri.

După pierderi foarte mari ale efectivelor spre sfârșitul secolului al XX-lea, efectivele cresc din nou semnificativ aproximativ din 2010, astfel încât specia a putut să se stabilească din nou sau să se consolideze în unele zone.

Spre deosebire de gaia neagră, înrudită îndeaproape și ușor mai mică, răspândirea gaiei roșii este în esență limitată la Europa. Aceasta cuibărește mai ales în peisaje deschise, presărate cu păduri mici sau crânguri. Este considerabil mai puțin legată de apă decât gaia neagră. Majoritatea gailor roșii din centrul Europei Centrale, precum și cele care cuibăresc în nordul și estul Europei, sunt păsări migratoare, în timp ce un procent variabil al păsărilor cuibăritoare din vestul și sud-vestul Europei Centrale rămâne ani de zile în zona de cuibărit ca pasăre sedentară.

Gaia roșie este o specie de răpitoare ușor de identificat. Cel mai ușor poate fi confundată cu gaia neagră, însă și la această specie de gaie înrudită îndeaproape există bune caracteristici de diferențiere.

Gaia roșie este mai mare decât șorecarul comun și ceva mai mare decât gaia neagră; are aripi deosebit de lungi și o coadă lungă, despicată. Pasărea așezată pare brun-roșcată, iar o tivire net mai deschisă, de obicei de culoare ocru, mai ales a penelor de acoperire ale părții superioare a aripii și a penajului spatelui, conferă o impresie generală bogată în contraste. Penajul capului, cefei și gâtului gaiei roșii adulte este strălucitor de deschis, aproape alb, și prezintă rachisuri negre proeminente, care fac ca aceste părți ale corpului să pară hașurate cu negru. Ciocul destul de puternic este galben la bază, gri închis sau negru la cârligul ciocului. Picioarele scurte sunt galbene, ghearele negre. Irisul păsărilor adulte este galben pal. Penajul ventral, hașurat longitudinal cu negru în mod evident, este ceva mai deschis și mai luminos brun-roșcat decât penajul spatelui; la fel colorate sunt și penele de acoperire de pe partea inferioară a aripii. Remigele cubitale și primare sunt foarte întunecate la capete, aproape negre.

În zbor sar în ochi mai ales aripile lungi, relativ înguste, și coada despicată adânc, roșu-ruginie, care este mereu în mișcare și prezintă o despicătură chiar și complet desfăcută în evantai. Văzute de sus, remigele cubitale și primare negre contrastează puternic cu restul penajului brun-roșcat. Și mai bogată în contraste este imaginea de zbor văzută de jos, deoarece remigele primare sunt albe la bază și formează un câmp alb întins pe aripă, în timp ce la cotul aripii se distinge de obicei un semn negru. Cele mai exterioare remige primare, adânc răsfirate ca niște degete, sunt negre în ultima treime. În zborul planat, remigele cubitale sunt ușor ridicate deasupra orizontalei, iar remigele primare sunt însă drepte sau ușor coborâte, ceea ce dă un profil al aripii vizibil frânt. Aripile sunt clar îndoite la articulația carpiană în aproape orice poziție de zbor.

Sexele nu se deosebesc prin colorit, iar penajul juvenil seamănă, de asemenea, foarte mult cu cel al adultului. Cel mai bun criteriu de identificare a indivizilor juvenili, util și pentru observarea ornitologică pe teren la o lumină foarte bună, este capul mai degrabă de culoarea nisipului, nu gri-deschis-albicios, și penajul ventral care pare mai degrabă stropit (nu hașurat longitudinal), de un brun roșcat mai palid. La gaiele roșii foarte tinere abia zburătoare, coada poate prezenta încă o rotunjire la marginea cea mai exterioară, deoarece penele directoare cele mai exterioare nu și-au atins încă lungimea completă.

Dimorfismul sexual invers la gaia roșie, ca și la gaia neagră, nu este foarte pronunțat în privința dimensiunii corpului, însă este ceva mai evident în privința greutății corporale. Cei mai grei masculi au o greutate de 1,1 kilograme; în medie, greutatea se situează puțin sub un kilogram (0,93 kg). Cele mai grele femele cântăresc 1,4 kilograme, media fiind de 1,06 kilograme. Lungimea corpului variază între 60 și 73 de centimetri, dintre care între 31 și 39 de centimetri revin cozii. Anvergura aripilor este de 150 până la 180 de centimetri.

Păsările adulte își năpârlesc anual întregul penaj. Această năpârlire completă începe cu penajul corporal încă din perioada de cuibărit și se încheie cu schimbarea remigelor și a penelor cozii (de obicei în regiunile de iernare). Unele păsări tinere își schimbă părți din penajul corporal la scurt timp după părăsirea cuibului; o năpârlire completă începe la toate păsările tinere în primăvara celui de-al doilea an de viață și se încheie la sfârșitul verii/începutul toamnei. De atunci, gaiele roșii tinere prezintă aspectul exemplarelor mai în vârstă, cu penaj complet colorat.

Gaiele roșii sunt mai puțin remarcabile din punct de vedere acustic decât gaiele negre. Mai ales în afara perioadei de împerechere și la o distanță mai mare de cuib, ele se comportă în mare măsură tăcut, dacă facem abstracție de disputele pentru hrană cu alte păsări precum ciorile, șorecarii sau alte gaie, care se desfășoară de obicei foarte zgomotos. Cel mai remarcabil strigăt este un wiiieeh înalt, prelung, foarte variabil ca tonalitate, dar de obicei strident, la care se adaugă elemente suplimentare într-o curbă tonală descendentă și ascendentă. Primul element este prelung, adesea tânguitor, cele care urmează se înlănțuie ondulat și devenind tot mai scurte, la final adesea poticnindu-se.

Gaia roșie este o pasăre de pradă a peisajelor deschise, presărate cu pâlcuri de arbori mici și mai mari. Ea este mult mai puțin legată de apă decât forma nominală a gaiei negre, cu care însă cuibărește adesea în strânsă vecinătate. Habitatele preferate sunt peisajele agricole cu pâlcuri de arbori, adesea și peisaje de parc, precum și marginile de pădure structurate care se învecinează cu terenuri deschise, mai rar zonele de landă și mlaștină, atâta timp cât există arbori disponibili ca locuri de cuibărit. Deseori folosește condițiile favorabile ale curenților ascendenți din văile mai înguste ale râurilor sau de pe versanții muntoși.

Pentru a vâna are nevoie de teren agricol deschis, pajiști și pășuni. Pe lângă acestea, și zonele umede pot servi drept teritorii de hrănire. Lanurile de cereale recoltate sau abia arate sunt incluse în căutarea hranei, la fel ca autostrăzile și gropile de gunoi, acestea din urmă însă nu în aceeași măsură ca în cazul gaiei negre.

În general, gaia roșie este o locuitoare a zonelor joase și a regiunilor deluroase până la circa 800 m. În Jura elvețiană, unele locuri de cuibărit se află la aproape 1200 m. În Pirinei sunt cunoscute apariții în etajul subalpin. Locurile istorice de cuibărit din Caucaz și din Atlasul Înalt se aflau la altitudini de aproape 2500 m.

Asemenea gaiei negre, și gaia roșie este în mare măsură generalistă în privința hranei, dar, spre deosebire de aceasta, este un vânător activ și mai performant. Deși consumă și pește și hoituri, o face mai rar decât gaia neagră. La nivel individual, obiceiurile de hrănire și de vânătoare sunt destul de diferite. În perioada de cuibărit, hrana principală constă din mamifere mici și păsări. După cantitate și greutate, dintre mamifere predomină șoarecii de câmp (Microtus sp.) și cârtițele (Talpidae), iar dintre păsări, foarte vizibil, graurul. De asemenea, sunt prinse relativ frecvent diverse porumbele (Columbidae), corvide (Corvidae) și sturzii mai mari (Turdidae), precum mierla (Turdus merula), cocoșarul (Turdus pilaris) și sturzul de vâsc (Turdus viscivorus). Acolo unde hârciogul (Cricetus cricetus) este încă relativ frecvent, de exemplu în estul Poloniei, acesta poate deveni prada principală. Adesea, păsările prinse sunt indivizi răniți sau bolnavi ori pui. În zonele bogate în apă, peștii — îndeosebi ciprinidele precum babușca (Rutilus rutilus) și plătica (Abramis brama) — pot domina ca greutate. Gaia roșie prinde atât pești vii, cât și pești morți sau muribunzi care plutesc la suprafața apei ori sunt aduși la mal. Considerabilă este și cantitatea de nevertebrate pe care gaia roșie le culege atât în zbor, cât și pe sol. Mai ales primăvara, diverse coleoptere (Coleoptera), precum și râme (Lumbricidae) pot constitui o componentă importantă a hranei. Proporția reptilelor și amfibienilor în totalul hranei variază mult de la o regiune la alta, fiind de regulă ceva mai mare în populațiile sudice decât în Europa Centrală sau de Nord.

Gaia roșie este o pasăre de pradă care vânează în zbor de căutare în peisaje deschise, cercetând sistematic suprafețe mari din teritoriul său de hrănire în zbor planat și de alunecare relativ jos și lent. Este un vânător care folosește efectul de surpriză și care, în cazul unui atac eșuat, de regulă se retrage și nu urmărește prada ratată. Nu rareori poate fi văzută și pășind pe sol, unde caută în special insecte și râme. Gaia roșie își ridică prada zărită de pe sol în timp ce zboară pe deasupra, fără să aterizeze. Și peștii îi prinde de la suprafața apei, asemenea vulturului de mare, și îi duce cu sine. Păsările reușește uneori să le surprindă și să le doboare în zbor sau pe ramuri, însă cel mai adesea le prinde pe sol. De regulă nu își ucide prada cu ghearele, ci prin lovituri puternice de cioc.

Gaiele roșii jefuiesc și alte păsări, în special gaiele negre, ciorile și pescărușii. Le smulg prada ca paraziți de pradă sau le hărțuiesc până când acestea regurgitează hrana deja înghițită. În special iarna, acest mod de procurare a hranei pare să acopere o parte deloc neglijabilă din necesarul de hrană.

În ansamblu, gaia roșie este foarte flexibilă în strategiile sale de procurare a hranei și exploatează cu dibăcie ocaziile favorabile. Acolo unde, prin lucrările de cosit și recoltat, este expusă prada anterior inaccesibilă, gaiele roșii sosesc rapid. Până la întoarcerea brazdelor, și câmpurile recoltate oferă resurse bune de hrană, la care gaiele roșii se pot adapta rapid.

Atunci când oferta de hrană este suficientă și în afara perioadei de cuibărit, gaia roșie începe primele zboruri de pradă abia la ceva timp după răsăritul soarelui și își poate încheia zborurile de vânătoare deja cu câteva ore înainte de apus. În timpul zilei face pauze de odihnă mai lungi, de obicei în apropierea cuibului, pe care le folosește și pentru îngrijirea intensivă a penajului.

Mărimea suprafeței folosite pentru procurarea hranei depinde de oferta de pradă din fiecare loc. Diverse studii au arătat că zborurile de hrănire rareori duc mai departe de doi kilometri de cuib. De cele mai multe ori, pasărea aflată în căutare de hrană rămâne în raza vizuală a cuibului.

Perioada de activitate este surprinzător de scurtă atunci când oferta de pradă este bună, dar poate începe, în special în perioada de cuibărit, deja în zorii devreme și se poate încheia abia la lăsarea întunericului. Totuși, mereu și mereu, gaia roșie face pauze prelungite de odihnă între zborurile de vânătoare, chiar și atunci când puii din cuib cerșesc energic în imediata apropiere.

În afara perioadei de cuibărit, gaia roșie este foarte sociabilă și nu manifestă comportament teritorial. Specia înnoptează aproape întotdeauna în grupuri mai mari de dormit și pleacă la vânătoare în comun. Aceste grupuri de dormit pot cuprinde câteva sute de indivizi. Adesea, în aceste aglomerări de găi se poate observa un comportament „jucăuș”, precum tachinarea reciprocă, precum și jocuri de zbor sincronizate ale unora dintre păsări. Ocazional, gaia roșie rupe conuri de conifere în zbor doar pentru a le lăsa apoi să cadă.

Și în perioada de cuibărit comportamentul teritorial nu este foarte pronunțat, însă ambii parteneri își apără cuibul și împrejurimile sale mai largi (până la aproximativ 100 de metri), precum și spațiul aerian de deasupra acestuia, împotriva congenerilor și a intrușilor din alte specii. În acest scop, găile se ridică sus și atacă intrusul destul de energic de sus. De obicei, mai ales masculul îl urmărește o anumită perioadă, în timp ce femela se întoarce destul de repede la cuib. De regulă, gaia roșie nu revendică un teritoriu propriu de hrănire; doar în condiții de disponibilitate foarte redusă a hranei perechile care cuibăresc izolat manifestă și în această privință comportament teritorial. Gaia roșie și gaia neagră pot cuibări foarte aproape una de alta. În disputele pentru un loc de cuibărit favorabil sau pentru un cuib deja construit, gaia roșie este, de regulă, cea care iese învinsă.

Strategiile de migrație ale acestei specii nu sunt uniforme. În ansamblu, în ultimele două decenii s-a constatat o scurtare a rutelor de migrație și o tendință crescută a speciei de a rămâne în zonele de cuibărit care anterior erau părăsite iarna. Iernile cu mai puțină zăpadă, precum și o ofertă alimentară mai mare, mereu disponibilă, la gropile de gunoi și de-a lungul drumurilor intens circulate, fac posibil ca multe populații din Europa Centrală și unele din nordul Europei să rămână iarna în zona de cuibărit. Cele mai mari efective de iarnă din Europa Centrală și de Nord se găsesc în nordul regiunii Harzvorland, în Elveția (de exemplu lângă Neerach), în Baden-Württemberg, precum și în sudul Suediei. În unele zone de iernare din Elveția și din sudul Suediei, iernatorii au fost (și sunt) susținuți prin hrănire suplimentară. În Baden-Württemberg, numărul gaiilor roșii care iernează a scăzut continuu odată cu închiderea unor gropi de gunoi.

Majoritatea gaiilor roșii din nordul și centrul Europei părăsesc însă toamna zona de cuibărit și migrează spre sud-vest, în special spre Spania. În schimb, păsările cuibăritoare din sud-vestul Europei Centrale, Italia, Franța și Spania, precum și puținele gaii roșii din sud-estul Europei și nordul Africii sunt în majoritate păsări sedentare, cu zboruri de hrănire de raze diferite în interiorul zonei de iernare. În Spania, regiunile de iernare coincid cu zonele de cuibărit ale gaiilor roșii rezidente acolo. Acestea se află mai ales în Meseta de Nord și de Sud, în bazinul Ebrului, în Extremadura, precum și în părți din sudul Andaluziei.

Gaiile roșii migrează ziua și de cele mai multe ori singuratice sau în grupuri mici. La migrația de toamnă, grupurile de migrație sunt de regulă mai numeroase decât la migrația de întoarcere. Din cauza distanțelor de migrație relativ scurte, gaiile roșii părăsesc târziu zona de cuibărit, rareori înainte de mijlocul lunii septembrie, cele mai multe în prima jumătate a lunii octombrie. Femelele pleacă cu aproximativ una până la două săptămâni înaintea masculilor. Invers, primele gaii roșii migratoare reapar foarte devreme, deja la mijlocul lunii februarie, în zona de cuibărit, majoritatea urmând la sfârșitul lui februarie și în prima decadă a lunii martie. O mare parte dintre gaiile roșii de un an și multe de doi ani nu se întorc la prima lor migrație de întoarcere în zona de cuibărit, ci își petrec vara fie în zona de iernare, fie vagabondează în grupuri mai mici în sudul și centrul Franței, parțial și în Elveția.

Gaia roșie devine, în cazuri excepționale, capabilă de reproducere încă din primul an de viață, dar de obicei clocește pentru prima dată abia în al treilea an. Tipul și durata legăturii de pereche variază. Căsniciile în mare parte monogame, limitate la un singur sezon de cuibărit, sunt regula, însă au fost observate atât legături durabile de mai mulți ani, cât și schimbarea partenerului în timpul perioadei de cuibărit. La păsările sedentare, legătura de pereche pare a fi mai stabilă decât la cele migratoare, la care ratele mai ridicate de pierderi cauzate de migrație impun mai des schimbarea partenerului. Specia este foarte fidelă locului de cuibărit. Chiar și păsările tinere ajunse la maturitate sexuală încearcă de obicei să se stabilească în imediata apropiere a locului lor de naștere, chiar și atunci când în zonele învecinate ar fi disponibile locuri de cuibărit potrivite. Potrivit lui Walz, acest lucru duce, în habitatele dens populate de gaie roșii, la o creștere a vârstei la primul cuibărit, din cauza lipsei de locuri de cuibărit potrivite.

La păsările care iernează în Europa Centrală și de Est s-a constatat un comportament de curtare pe parcursul întregii perioade de iernare. În zona de cuibărit, viitorii parteneri sosesc adesea decalat în timp, nu rareori cu până la douăsprezece zile (în cazuri excepționale până la patru săptămâni), femela sau masculul putând apărea primul. Unele ajung în zona de cuibărit deja împerecheate în mod liber. Acolo, păsările sedentare încep curtarea principală încă de la mijlocul sau sfârșitul lunii februarie, iar cele migratoare în medie cu aproximativ două până la trei săptămâni mai târziu.

Curtarea șoimului roșu nu este foarte evidentă. În esență, ea constă în construirea cuibului, zboruri comune deasupra locului cuibului și copulații frecvente care continuă până în perioada cuibăririi puilor. La copulație, femela invită prin triluri ușoare, o postură orizontală aplecată a corpului și capul coborât. De obicei, masculul se apropie apoi în zbor direct de partenera sa și aterizează pe spatele acesteia. Căderi spectaculoase abrupte deasupra teritoriului cuibului, în care două păsări adulte se prind cu ghearele una de alta, apar la șoimul roșu, ca și la multe alte păsări de pradă. După evaluarea diferitelor studii pe această temă, acest comportament denumit «cartwheeling» este interpretat acum, în majoritatea cazurilor, ca o apărare împotriva rivalilor. Este, de asemenea, plauzibil ca acest comportament să apară atât în apărarea împotriva rivalilor, cât și – într-o formă modificată – ca ritual de curtare. Încă din faza de construire a cuibului, femela își încetează în mare măsură propriile zboruri de hrănire și, din acel moment, este aprovizionată de mascul, până când, la aproximativ două până la trei săptămâni după eclozare, participă din nou ea însăși la procurarea hranei.

Construirea cuibului sau repararea unui cuib vechi începe imediat după sosirea partenerilor în teritoriul de cuibărit. Amplasamentele cuiburilor și arborii pentru cuib sunt foarte diferiți, însă în Europa Centrală este vorba în principal de stejari, fagi sau pini. Cuibăritul pe stânci apare la populațiile din Insulele Baleare și la gaiile roșii nord-africane. Foarte rar au fost constatate și amplasamente de cuib pe stâlpi cu zăbrele. De cele mai multe ori, cuiburile se află relativ sus și în arbori robuști, însă au fost constatate și cuiburi situate foarte jos în arbori firavi. Gaia roșie alege cu plăcere arbori de cuibărit de-a lungul pantelor abrupte sau deasupra falezelor stâncoase, preferabil în zonele marginale, sau în arborete puternic rărite. Suportul cuibului este de cele mai multe ori o ramificație robustă a trunchiului, mai rar o ramificație într-o creangă laterală robustă. La construirea cuibului participă ambii parteneri. Scheletul de bază constă din vreascuri și crengi groase, pe care le adună de pe sol sau le rup din arbori cu ciocul sau cu ghearele. Păsările căptușesc cuibul cu diverse materiale organice moi, dar și cu deșeuri civilizaționale precum folii, pungi de plastic sau sfoară de legat. Aceasta din urmă duce nu rareori, ulterior, la strangularea unui pui din cuib. Materialele din plastic împiedică o circulație echilibrată a aerului și pot duce la umezirea și hipotermia puilor.

Mărimea cuiburilor gaiei roșii este foarte variabilă. Acestea pot fi izbitor de mici și destul de neglijent îmbinate, cu diametre între numai 45 și 60 de centimetri. Cuiburile folosite de mai mulți ani sunt însă construcții masive, cu un diametru de un metru și mai mult, la o înălțime de peste 40 de centimetri.

Ponta este formată de obicei din trei ouă, mai rar din unul, două sau patru ouă. Au fost găsite și ponte cu cinci ouă. Ouăle cântăresc circa 60 de grame și măsoară în medie 57 × 45 milimetri. Ele corespund ca mărime și formă unui ou de găină de dimensiune mijlocie. Pe un fond alb-tulbure prezintă pete roșcat-brune de intensitate variabilă, precum și ghirlande negricioase. Începutul depunerii ouălor în Europa Centrală are loc cel mai devreme la sfârșitul lunii martie, dar de regulă abia de la începutul până la mijlocul lunii aprilie. Până în mai pot fi găsite ponte proaspete. În sudul Europei începutul depunerii este cu circa două săptămâni mai devreme, în cele mai nordice zone de răspândire nu înainte de sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Gaia roșie clocește o singură dată pe an; numai în cazul pierderii timpurii a pontei are loc o pontă de înlocuire, de obicei într-un alt cuib.

Ouăle sunt clocite aproape exclusiv de femelă timp de aproximativ 32 până la 33 de zile, intens deja după primul ou, astfel încât puii sunt crescuți cu diferențe vizibile de dezvoltare. Doar pentru scurt timp masculul preia clocitul. În primele două până la trei săptămâni femela rămâne aproape permanent la cuib, păzește și umbrește puii și le hrănește cu hrana adusă de mascul, care constă în special din mamifere mici și păsări. Perioada de cuib durează, în funcție de vreme și de disponibilitatea hranei, între 48 și 54 de zile. În cazuri extreme puii zboară abia după 70 de zile.

Pericolul esențial pentru pui constă – în afară de lipsa hranei – în prădarea de către uliul porumbar. Perioada de îngrijire este, comparativ cu cea a puilor de gaie neagră, destul de scurtă și depășește rareori trei săptămâni. După aceea puii tineri se dispersează, de obicei și păsările adulte părăsesc împrejurimile imediate ale cuibului.

În natura liberă au fost constatate ocazional cuibăriri mixte între gaia roșie și gaia neagră. Gaia neagră era de obicei pasărea femelă. Au devenit cunoscute și cuibăriri reușite între un mascul de gaie neagră și o femelă hibridă. În captivitate astfel de cuibăriri mixte apar mai frecvent. În parcul natural Aukrug din mijlocul landului Holstein o pereche mixtă a cuibărit cu succes timp de 6 ani. După dispariția gaiei roșii, locul ei a fost luat aparent de o hibridă dintr-o cuibărire anterioară.

Gaia roșie este una dintre cele trei specii ale genului Milvus. Pe lângă forma nominală Milvus milvus milvus, a mai fost descrisă și subspecia M. milvus fasciicauda, care apare endemic pe insulele vestice și sud-vestice ale Capului Verde. Această subspecie a fost observată ultima dată în 1999, cu două exemplare. Toate gaiele capturate și analizate ulterior din Capul Verde erau gaie negre din forma nominală Milvus migrans migrans. Prin urmare, M. milvus fasciicauda pare să fie dispărută. Poziția taxonomică a gaiei de Capul Verde rămâne neclară: ar fi putut fi o specie relictă, existentă înainte de separarea celor două specii, gaia roșie și gaia neagră, sau o hibridă în mare parte stabilizată între aceste două specii. Cu toate acestea, investigațiile genetice moleculare efectuate pe piei de muzeu din sfârșitul secolului al XIX-lea au arătat că păsările cu trăsăturile tipice fasciicauda trebuie încadrate în clada gaiei roșii.

Scăderile semnificative din principalele zone de reproducere au determinat Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) să încadreze populația, la începutul mileniului, în categoria NT (= near threatened, aproape amenințată) pe Lista Roșie.[24] Datorită creșterii populației, IUCN a modificat în 2021 clasificarea în LC (= least concern, neamenințată).

Cauzele declinurilor de efective suferite între 1990 și 1996 rezidă în primul rând în intensificarea și restructurarea agriculturii. Acest lucru a avut un efect deosebit de negativ, după reunificare, asupra efectivelor de gaie roșie din estul Germaniei, unde s-au înregistrat regional pierderi de peste 50 la sută și o scădere semnificativă a ratei de reproducere. Factori esențiali au fost deteriorarea disponibilității hranei din cauza modificării datelor de cosit ca urmare a cultivării sporite a cerealelor de iarnă și a rapiței, precum și un declin al creșterii bovinelor – odată cu mai puțin pășunat și mai puțină cultivare de furaje verzi cu cosire regulată. Mai mult, traficul, otrăvirea secundară prin ingerarea prăzii otrăvite, persecuția prin otrăvire intenționată, împușcarea, precum și pierderile prin accidente la liniile electrice aeriene și la centralele eoliene contribuie la declin. Grave sunt, de asemenea, pierderile cauzate de împușcările ilegale, în special în timpul migrației păsărilor și în zonele de iernare. Drept urmare, multe exemplare nu se mai întorc primăvara. În zonele de cuibărit apar pierderi de pui din cauza lucrărilor forestiere în perioada de cuibărire, în apropierea cuiburilor. În pofida interdicțiilor și reglementărilor stricte conform Directivei UE privind protecția păsărilor, persistă aici încă deficiențe enorme în ceea ce privește controlul.

Proiectul de cercetare Life-Eurokite, care a investigat până la începutul anului 2022 cauza morții a 556 de gaie roșii moarte echipate cu emițătoare GPS, a ajuns la rezultatul intermediar că cel mai mare pericol pentru gaiele roșii din Europa îl reprezintă momelile otrăvite. Gaiele roșii mor în acest caz după consumarea de mici mamifere otrăvite, precum șobolani și șoareci. Au urmat apoi traficul rutier, împușcarea ilegală, electrocutarea la stâlpii electrici, accidentele cu vehicule feroviare, iar pe locul șapte instalațiile eoliene. Potrivit conducătorului studiului, Rainer Raab, coliziunea unei gaie roșii cu o instalație eoliană este un «eveniment extrem de rar», care apare mai ales atunci când o gaie roșie este epuizată după un zbor lung sau când vizibilitatea nu este bună. Într-un comunicat de presă, proiectul de cercetare Life-Eurokite a precizat, după difuzarea reportajului Frontal: «Aceste rezultate nu sunt transferabile per se la actuala dezbatere privind cauzele morții gaie roșii din Germania (chiar dacă în reportaj s-a prezentat astfel), deoarece cauzele morții din Europa sunt distribuite neuniform. Astfel, de exemplu, otrăvirile și împușcările ilegale, precum și electrocutarea la liniile electrice apar în Germania mult mai rar decât în alte state europene», ajungând la concluzia: «La stadiul actual al proiectului nu se poate exclude ca în viitor să apară modificări în frecvența cauzelor morții.» O luare de poziție publicată la scurt timp după reportajul Frontal de către „Grupul de specialiști Gaia roșie“ a tras pentru Germania, din acest material de date și din date mai vechi, alte concluzii și a criticat metodologia studiului Life-Eurokite. Cercetătorii au subliniat că în ultimii 15 ani coliziunile cu instalațiile eoliene au fost, cu 15 %, una dintre cele mai frecvente cauze ale morții atât la păsările din primul an, cât și la cele mai în vârstă, și că au crescut considerabil în comparație cu deceniile anterioare.

Despre victimele coliziunilor găsite în parcurile eoliene oferă informații o statistică a coliziunilor ținută din 2002 de Observatorul de Stat pentru Protecția Păsărilor din Brandenburg. La gaia roșie, acest număr s-a situat între 2002 și mai 2021 la un total de 629 în Germania, doar șorecarii comuni fiind mai frecvent afectați, cu 683 de victime ale coliziunilor. Aceste cifre nu permit nicio concluzie privind modul în care coliziunile afectează populația. Nici cel mai cuprinzător studiu de până acum pe această temă (studiul PROGRESS, 2016) nu a putut răspunde la această întrebare. Într-o comparație efectuată în 2019 de Federația Avifauniștilor Germani între evoluția populației de gaie roșie din 2005 până în 2014 și densitatea turbinelor eoliene în anul 2015 s-au constatat diferențe regionale. Au existat creșteri clare ale efectivelor în sud-vestul și vestul Germaniei, exclusiv în zone unde până atunci aproape nu existau turbine eoliene, în schimb scăderi clare ale efectivelor în districtele cu densitate mare a turbinelor eoliene, de exemplu în Saxonia-Anhalt și Westfalia de Est. În medie a rezultat o corelație negativă puternic semnificativă între modificarea efectivelor de gaie roșie și densitatea turbinelor eoliene la nivel de district, adică, odată cu creșterea densității turbinelor eoliene scade numărul gaiilor roșii. Pe baza celor mai recente date, IUCN și BirdLife International au clasificat însă gaia roșie ca nemaifiind amenințată.

Gaiile roșii pot atinge o vârstă foarte înaintată. O gaie roșie găsită în libertate avea aproape treizeci de ani. Speranța de viață reală a păsărilor sălbatice este însă semnificativ mai mică. Într-un studiu din 2009, 2/3 din 44 de gaie roșii capturate în Turingia aveau între trei și șapte ani. Doar 16 % aveau peste 10 ani.

Mai ales prima migrație se sfârșește fatal pentru multe gaie roșii. La sfârșitul primului an de viață mai trăiesc dintr-o generație de pui aproximativ 60–65 la sută. Odată cu experiența acumulată, rata pierderilor încetinește, astfel încât după trei ani mai sunt în viață aproximativ 35–45 la sută dintr-o generație și pot ajunge la reproducere. Aceste cifre depind însă de mulți factori, astfel încât trebuie privite doar ca valori aproximative. Lipsa hranei, împușcarea, coliziunile cu obstacole și linii electrice, precum și otrăvirile sunt cele mai frecvente cauze timpurii de deces.

Ce întreprinde Wild beim Wild pentru protecția gaiilor roșii?

Wir engagieren uns, damit Populationen und deren Lebensräume erhalten und miteinander verbunden werden. Natürliche Korridore ermöglichen den genetischen Austausch zwischen einzelnen Populationen. Nicht nur der Schutz der Beutegreifer, sondern auch ihrer Beutetiere ist ein wesentlicher Bestandteil unserer Arbeit. Dies geschieht, indem wir die Wildtiere vor der unnötigen Jagd und Wilderei, wo immer möglich, verteidigen.

Tierportraits