19 iunie 2026, 08:39

Caută

Castorul

Castorul (Castoridae) este al doilea cel mai mare rozător în viață.

Castorii preferă lacurile de apă dulce, iazurile, râurile și pâraiele din apropierea pădurilor. Aceste animale uimitoare sunt una dintre puținele specii capabile să-și remodeleze mediul, adaptându-l la nevoile lor prin construirea de baraje, canale și adăposturi. Ei trăiesc întotdeauna în apropierea apei. La aceasta, folosesc o fâșie de mal care nu se întinde mai mult de aproximativ 20 de metri de la apă. Pe mal își construiesc, din crengi și rămurele roase, precum și din noroi, castelul lor sau – dacă există un teren săpabil – un tunel de locuit. În general, intrarea se află sub suprafața apei. Dacă castelul rămâne pe uscat, este părăsit, deoarece altfel dușmanii ar avea acces la el.

Fapte interesante:

  • Castorul poate ajunge la o lungime de până la 1,40 m și o greutate de 11–30 kg. Femelele sunt mai grele decât masculii. Ambele arată foarte asemănător.
  • Blana sa maro este foarte deasă, cu 23’000 de fire de păr pe centimetru pătrat (omul: până la 600 de fire pe centimetru pătrat) și protejează împotriva umezelii și a răcirii. Blana este curățată regulat și îngrijită cu o secreție grasă, castoreumul (Castoreum).
  • Corpul este vizibil mai gros în spate decât în față și se sprijină pe picioare scurte.
  • Castorii au o coadă plată, lungă de aproximativ 25 cm. Aceasta este folosită pentru înot și pentru comunicare.
  • Cu corpul său fusiform, cu o coadă lată, turtită, acoperită cu o piele asemănătoare cu pielea tăbăcită și fără păr, numită mistrie, precum și cu membranele de înot, animalul este perfect adaptat vieții în apă. Mistria servește drept cârmă la scufundare, precum și la reglarea temperaturii și ca depozit de grăsime.
  • La scufundare, nasul și urechile se închid, astfel castorii pot să se scufunde până la 20 de minute.
  • Dinții mari, portocaliu-gălbui, de roadere ies mult în afară.
  • Castorii sunt animale semi-acvatice, ceea ce înseamnă că își petrec o parte din viață în apă și parțial pe uscat.
  • Castorul mănâncă plante acvatice și rădăcinile acestora, precum și aproape toate plantele de mal din habitatul său. Pe lângă tulpinile de stuf, plantele ierboase și ierburi, consumă, de asemenea, lăstarii, scoarța și lemnul mărunțit al lemnelor moi, precum arini, sălcii, plopi. Tufișurile și copacii mai slabi îi doboară cu dinții săi de roadere. În apropierea terenurilor agricole, mănâncă și trifoi, porumb, sfeclă, cereale sau fructe căzute.
  • Adulmecă și aude excelent, dar vede prost. Castorii au pleoape transparente care funcționează ca niște ochelari, permițându-le să vadă sub apă.
  • Râsul, lupul și ursul se numărau în trecut printre cei mai importanți dușmani naturali ai castorului. Astăzi, pericolul vine cel mai adesea de la câinii hoinari.
  • Comunicarea între ei se realizează prin semnale olfactive, sunete și plesnituri ale cozii. Acesta din urmă este un semnal de avertizare pentru ceilalți castori, produs în caz de pericol prin plesnitura puternică a «cozii lopată» pe suprafața apei.
  • Castorii sunt monogami și rămân fideli partenerului ales pe tot parcursul vieții. Din ianuarie până în februarie, după ritualuri de curtare în ape puțin adânci, are loc împerecherea. Teritoriul unei familii de castori, formată din perechea de părinți și două generații de pui, cuprinde, în funcție de calitatea biotopului, între 1 și 3 kilometri de curs de apă. Limitele teritoriului sunt marcate cu așa-numitul castoreum, o secreție uleioasă produsă de o glandă din zona anală, și sunt apărate împotriva intrușilor. Astfel, castorii sunt animale teritoriale.
  • În teritoriul castorilor se află de regulă două până la patru (uneori chiar zece) adăposturi de cele mai diferite forme. Dacă malul este suficient de abrupt, castorul își sapă o vizuină în el și o conectează prin așa-numitele galerii de castor. Acestea pot fi galerii de hrănire, galerii de fugă și galerii de joacă.
  • Castorii sunt animale nocturne. Castorii nu hibernează, ci au un repaus de iarnă. De aceea trebuie asigurată hrană și în timpul iernii.
  • Între aprilie și iunie, după o perioadă de gestație de aproximativ 107 zile, vin pe lume puii deja relativ dezvoltați. Castorii au pui doar o dată pe an, între unu și cinci, de obicei trei urmași.
  • Puii sunt alăptați aproximativ două până la trei luni, dar încep deja la două săptămâni după naștere să consume independent hrană vegetală.
  • Castorii sunt cunoscuți pentru construcțiile lor de baraje, cu care stăvilesc pâraiele și creează iazuri artificiale. Această reglare oferă castorilor un nivel sigur al apei în jurul colibei lor. În același timp, în iaz cresc plante acvatice care servesc castorului drept hrană. Chiar în fața intrării colibei, castorii depozitează toamna crengi și ramuri. Când suprafața iazului îngheață, castorul poate ajunge la ramurile depozitate sub gheață și se poate hrăni cu scoarța.
  • Castorii trăiesc 16 până la 20 de ani în sălbăticie.
  • Pe lângă persecuția din cauza cărnii sale, mai ales vânătorii de blănuri au provocat o scădere drastică – până la dispariție – a efectivelor din Elveția. Îndreptarea cursurilor de apă și defrișarea pădurilor aluviale au dus, de asemenea, la o reducere suplimentară a efectivelor. În prezent, datorită măsurilor stricte de protecție din secolul al XX-lea, există din nou în Elveția aproximativ 2’000 de exemplare ale acestui rozător atât de extrem de util pentru diversitatea faunei și florei.

Ce face Wild beim Wild pentru protecția castorilor?

Ne angajăm pentru ca populațiile și habitatele lor să fie conservate și conectate între ele. Coridoarele naturale permit schimbul genetic între diferitele populații. Nu doar protecția predators, ci și a prăzii lor reprezintă o parte esențială a activității noastre. Aceasta se realizează apărând animalele sălbatice de vânătoarea inutilă și de braconaj, oriunde este posibil.

Portrete de animale